Pokemoni, pčelica Maja, Asterix, Harry Potter - lista filmskih junaka koje vole djeca je dugačka. Ali svi žele biti Superman. Zavirite li ovdje, možda vam se želja i ostvari...

Što je to toliko privlačno našim klincima u tim hiperjakim, hiperpozitivnim i nerealnim likovima? Odgovor na to pitanje imaju dječji psiholozi. Naime, djeca trebaju idole i uzore na koje se mogu ugledati. Hrabri, jaki, pametni, zgodni... junaci djeci služe kao orijentir u svijetu koji nije savršen. Oni također omogućuju djetetu da se poistovjeti s njihovim pozitivnim osobinama i požele biti baš tako jaki, pametni i uspješni kao i njihov junak. S druge strane i negativni junaci imaju važnu ulogu - postavljaju granicu pomoću koje dijete zaključuje kako ne želi nimalo sličiti tom lošem i negativnom junaku.



Djeci je pritom svejedno što su ti likovi plošni i izrazito pozitivni ili pak izrazito negativni. Poanta je u bajkovitosti koju im pruža svijet pozitivnih junaka koji postaje utočište od realnosti. U to utočište roditeljima nema pristupa i sve su želje, preko dječjih junaka, ostvarive.




Tko ne želi biti Superman?


Životna priča malog dječaka s drugog planeta koji postaje heroj, spasitelj i čuvar dobra na Zemlji očarala je mnoge generacije malih i velikih filmskih gledatelja. Tko ne voli Supermana? Tko ne bi želio biti Superman? Ako pitate djecu, onda je odgovor, naravno, jasan. Sva djeca žele biti Superman!



Zato smo za vas male junake pripremili lijepe poklone povodom dolaska Supermana - Čovjeka od čelika - u Cinestar kina diljem Hrvatske. Za najbrže, točne odgovore poklanjamo 3 Supermanove majice s plaštem. Da, da... s pravim plaštem... Zato požurite!









Tko želi osvojiti ovu super-majicu treba odgovoriti na sljedeće pitanje:



Na kojem planetu je rođen Superman?



Vaše odgovore šaljite na urednistvo@roditelji.hr s naznakom Superman. Nagrađene ćemo objaviti 27.6.2013.




NAGRAĐENI:



1. Goranka Hajdin Pribanić, Rijeka



2. Zrinka Mihalić, Zagreb



3. Mirela Nikić, Jastrebarsko





* Nagrađenima će darovi stići na njihove kućne adrese!




Tekst: Roditelji.hr


Foto: Blitz