S ovim problemom ćete se zasigurno susresti između druge i treće godine djetetova života, no važno je kako ćete u tom slučaju reagirati. Opravdanje da je dijete psovke čulo isključivo od djece u jaslicama jer "mališani svašta čuju i „pokupe“ jedan od drugoga" vjerojatno nije do kraja točno i ne pomaže riješiti problem. Važno je znati da će se u djetetovom govoru zadržati samo one riječi koje upotrebljava i obitelj odnosno dopušta i ne brani.

 Što napraviti kako ružne riječi ne bi postale dio rječnika vašeg djeteta?

  • Nemojte se uzbuđivati, smijati, veseliti i zabavljati kad dijete simpatično, spontano i sasvim neposredno izgovara prostu pjesmicu. Ako dijete vidi da se vi od srca smijete i njegovo recitiranje vas silno zabavlja, tad će se truditi da vas što češće nasmije ponavljanjem iste pjesmice. Shvatili ste da na taj način postižete kontraefekt.
  • Ne skrećite pozornost djeteta na psovke koje izgovara.
  • Potrudite se nečim drugim privući pozornost djeteta. Djeca od 2,5 do 3 godine treba zaključiti kako vam to nije zabavno niti interesantno.
  • Izgovorite originalan tekst pjesmice koji nije prost. Tu istu frazu koju je izgovorilo dijete izgovorite i vi samo s dopuštenim sadržajem.
  • Dijete je ponovilo pravilnu frazu za vama – odlično! Pohvalite ga za to! Recite mu kako se lijepo razgovara.
  • Ako dijete upotrebljava i nastavlja govoriti iste prostote (to će vam se dogoditi ako je dijete starije od 3 godine) jasno mu dajte do znanja kako vam se to ne sviđa. To i izrecite: „Ne, ne želim to čuti od tebe!“, „U našoj se kući tako ne govori!“
  • Ni u kojem slučaju nemojte izgubiti kontrolu nad sobom i ne odgovarajte na ružne riječi ružnim riječima. Čak i ako vam dijete kaže nešto ružno, ne odgovarajte istom mjerom. Riječi kao što su „glupan“ ili „budalo“ nisu primjerene za djetetove uši.
  • Sa 3-4 godine dijete je potpuno sposobno razumjeti uzroke vašeg nezadovoljstva i u stanju je donijeti pravilan zaključak. Ako je i dalje uporno, potrebno je poduzeti određene mjere („Idi tamo, sjedni i razmisli kako se govori pravilno“. „Ja se neću igrati s dječakom/djevojčicom koji/a se tako ružno razgovara!“). Vaša ozbiljnost biti će sama po sebi dovoljna kazna za dijete.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia