Donosimo vam nekoliko ideja kako kreativno osmisliti vrijeme sa svojim djetetom

Bez obzira na to jeste li domaćica ili ste zaposlena majka, čini vam se da zbog nagomilanih obveza ne stignete s djecom provoditi onoliko vremena koliko želite. Donosimo vam nekoliko ideja kako kreativno osmisliti vrijeme sa svojim mališanom.


Postoje dva načina provođenja vremena s djetetom: “vrijeme zaista provedeno s djetetom” i “vrijeme samo provedeno uz dijete”. Mama koja je kod kuće može, doduše, cijeli dan biti uz dijete i ono ima povlasticu da je prekine u bilo kojem njezinu kućnome poslu, zatraži (i dobije) njezinu pažnju. No, ta pažnja može se svoditi na puko udovoljavanje djetetovih potreba za hranom i presvlačenjem. Pa čak i tješenje može biti slabe kvalitete ako cupkamo u žurbi, jer smo po deseti put prekinule kuhanje ručka, usisavanje, pranje ili što smo već pokušavale obaviti u kući. I tako dođe dan svome kraju, dijete je i dalje nezadovoljno, a majka preumorna od silnih pokušaja da bude sve u isto vrijeme: mama, odgojiteljica, njegovateljica, tješiteljica, supruga, kućanica, kuharica, spremačica, nabavljačica, zabavljačica... Ona je uz dijete provela silne sate, ali s njim gotovo ništa. A ima li više djece, cijela stvar postaje još zamršenija.



Zaposlene, pak, majke stižu umorne s posla i najčešće nemaju kome prigovoriti zbog nedovršenih poslova koji su ih dočekali kod kuće. Odmah se bacaju u akciju. Oko nogu im se plete dijete koje je čitav dan čeznulo za njihovom blizinom. Ali, jao, one imaju toliko toga obaviti! Na brzinu ga ljube u kosicu, guraju mu slikovnicu u ruke i jure dalje za nagomilanim kućnim poslovima. I opet ista priča: dijete postaje cendravo, one frustrirane, a uz to pate od grižnje savjesti da ga zapostavljaju. Ima li uopće pomoći? Naravno da ima!



Donesite odluku da ćete odrediti vrijeme samo za svoje dijete i planirajte unaprijed kako ćete to učiniti. I, naravno, evo malo isprobanih ideja i smjernica, da vam bude lakše. Za početak treba uložiti malo više truda za izradu sata, kalendara i smišljanje aktivnosti, ali poslije se to višestruko isplati.




9 savjeta kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom



Jedite!


Dok radite i dijete vas čeka, nemojte biti gladne. Vaša nervoza prelazi na dijete, pa će vam oboma biti još gore.



Vrijeme za sebe


Ne zaboravite: kako biste bile dobre mame svojemu djetetu, morate biti zadovoljne. Za to vam trebaju one sitnice koje život znače - malo vremena u kojem ćete raditi nešto za sebe, napuniti baterije i vratiti se svojemu djetetu osvježene i zadovoljne. Je li to topla kupka uz laganu glazbu, odlazak u kupnju bez djeteta, telefonski razgovor... Svaka od nas najbolje zna što će odabrati. Nađite zamjenu za čuvanje djeteta. Ne bojte se, neće svijet propasti ako ga malo čuva i netko drugi osim vas! Kad se vratite dobro raspoložene, bit će svima puno lakše.



Brojimo skupa


Ma kako dijete bilo malo, recite mu unaprijed kad ćete točno imati vremena samo za njega. Što je dijete manje, kraće mora biti razdoblje čekanja. Veća djeca mogu dobiti plan za današnji dan, za sutra, pa čak i tjedni plan aktivnosti s vama. Za jako malo dijete moramo početi s minutama. Dok vas čeka, postavite ga u sjedalicu tako da vas gleda dok radite, pa će mu biti zabavnije i svakako razgovarajte s njim. Time ga učimo strpljenju. Odaberite uvijek isti poredak riječi za taj postupak - prvo opis svojega posla, pa onda najavu da ćete biti slobodne - primjerice: „Evo, još samo da isperem posuđe i onda sam samo tvoja. Hajdemo zajedno brojiti.“ Pritom možete samo brojiti redom ili smisliti melodiju uz brojeve, pa kad dijete nauči postupak, možda počne i brojiti s vama. Ako čekanje uz brojenje teško podnosi, ubacite i kratke rečenice između svakog broja - nakon nekog vremena imat ćete svoje brojalice, u stilu: “Jedan - tko je danas jako vrijedan; dva - to je tvoja mamica; tri - uskoro igrat ćemo se mi...“ itd. Ako su stihovi duhoviti ili katkad promašite rimu, zajedno ćete se i nasmijati i vrijeme će brže proći. Nekim je mališanima zanimljivo gledati vaše pokrete dok nešto radite, pa ako niste preumorne, naglasite ih ili zaplešite.



Sve zajedno


Neka dijete radi sve što radite i vi. Dok kuhate, dajte djetetu u ruke lončić i kuhaču, koji list salate, očišćenu mrkvicu, suho voće... Izbjegnite naravno presitne komadiće, sitno tijesto, zrnje i slično kako ne bi dospjelo u usta, nos ili uho. Da ne bude nevolje. I neka sve bude čisto i jestivo, pa kad i vi i dijete dovršite jelo, zajedno ga i uslast pojedite.


Za početak skuhajte, recimo, kompot. Dijete voće samo nareže (zaobljenim nožićem), prelije pripremljenom vodom iz boce - ograničite količinu vode da bude što manje razlijevanja uokolo - onda dodaje šećer i koricu cimeta, a vi lonac pristavite na vatru. Zabavno, korisno i ukusno.



Bit će zaposlen i sretan!


Za ostale poslove neka dijete ima, primjerice, svoju krpicu za prašinu, svoju malu metlicu, svoju spužvicu ili mali usisivač-igračku... Recite mu: „Ja ću ovdje prva obrisati na brzinu, a ti onda popravljaj za mnom…“ Dopustite mu da prvi opere dio prozora dok vi perete gornji dio stakla. Naravno, zajedno perite samo unutrašnje staklo, jer prozor mora biti zatvoren! Nemojte se izlagati opasnostima, uvijek računajte na to da vam je pozornost smanjena jer ste umorni i koncentrirani i na dijete i na posao koji obavljate.



Koliko je sati?


Za veće dijete možete iskoristiti priliku za učenje gledanja na sat: „Evo, kad velika kazaljka dođe na dvanaest, a mala na šest, onda je naše vrijeme!“ Napravite šareni sat od papira, ucrtajte mu ili zalijepite kazaljke na vrijeme koje očekuje, tako da može usporediti taj svoj sat s onim pravim. Iznenadit ćete se kako i manje dijete brzo svladava prepoznavanje uspoređivanjem!



Tjedni kalendar


Zajedno izradite tjedni kalendar i prema potrebi, kad postane nestrpljivo, podsjetite ga: “Molim te, dušo, provjeri što smo odabrali za danas. Jučer je bila srijeda, igrali smo domino, koji je onda ono danas dan? Hm, da se sjetim...” Za svaki tjedan izradite novi list svojega tjednog kalendara, neka imena dana u tjednu budu uočljiva i različitih boja, jer nikad nije prerano upoznati slova, a uz napisane aktivnosti možete zalijepiti crteže ili fotografije koje pokazuju što ćete raditi.



Dnevni plan


Ne zaboravite da vas svako vaše dijete treba dio vremena samo za sebe. Pa ako imate dvoje ili više djece, u dnevni plan potrebno je isplanirati vrijeme koje ćete provesti svi zajedno i vrijeme određeno za svako dijete posebno. Za to možete iskoristiti vrijeme kad drugo dijete spava, izvan kuće je ili ako radi u svojoj sobi nešto za što mu ne treba društvo.



Ne varajte!


Vi se trebate držati obećanog, dakle važno je da ne prevarite dijete. S druge strane, dijete vam može pokazati da mu neki dan to vrijeme samo s vama jednostavno ne treba ili mu se ne radi to što ste isplanirali, jer je zabavljeno nečim drugim. Uzmite to u obzir. Ne namećite aktivnost. Odmorite se. No, s druge strane, smijete privesti kraju zajedničku igru ako je došlo vrijeme da se primite nekog posla (npr. da večera ne bi kasnila), ističući da ćete nastaviti sutra u isto vrijeme i kako se tomu radujete. Ako to dijete jako pogađa, plače i negoduje više puta zaredom, razmislite bi li mu bolje odgovaralo promijeniti taj raspored u novi, npr. više kraćih termina u istome danu umjesto jednog duljeg. Djeca su različita. A vi najbolje poznajete svoje.



Što da radim?


Kreirajte zajedno album s aktivnostima - uzmite običan manji album za slike (stoji manje od deset kuna) i u njega umetnite slike. Fotografirajte sebe i dijete dok radite nešto što oboje volite, crteže ili rukom napisane ideje. Možete iskoristiti i slike iz šarenih reklama. Važno je da su to stvari koje dijete želi raditi s vama, a vi smatrate da su i vama prihvatljive. Posudite u knjižnici ili kupite neku od knjiga o toj temi, ima ih zaista mnogo, pa zajedno s djetetom listajte i pronalazite ideje. Prenesite ih u album.



Donosimo još malo ideja za igru s djecom za najzaposlenije roditelje!




Tekst: Natalija Hranjec Ecimović


Foto: Thinkstock