Koliko dobro računamo i čitamo sa sedam može utjecati na to koliko ćemo u budućnosti biti uspješni, tvrde znanstvenici

Znanstvenici Stuart Ritchie i Timothy Bates sa Univerziteta Edinburgh istraživali su povezanost ranog znanja matematike i čitanja u djetinjstvu s kasnijim usponom na društvenoj ljestvici koji podrazumijeva bolji posao, bolje stanovanje i veće prihode.






Proučavali su ovu vezu analizirajući podatke dobivene u velikoj i opsežnoj Nacionalnoj studiji razvoja djece (National Child Development Study) koja je pratila život 17 000 ljudi iz Engleske, Škotske i Walesa u razdoblju od 50 godina sve do danas.






Analiza je pokazala da su rano računanje i čitanje zaista povezani s uspjehom. Tko je u 7. godini života bio u tom smislu napredan, to se pokazalo u njegovom životu 35 godina kasnije na boljem socijalnom statusu.






"Naša analiza implicira da će za napredno dijete, neovisno o tome koliki mu je IQ, koliko dugo se školovalo ili iz kojeg socijalnog stanja kreće u život, imati koristi od svojih ranih sposobnosti cijeli život." rekli su Ritchie and Bates.






Znanstvenici tvrde da geni zasigurno imaju ulogu u tome.






"Geni podcrtavaju sve te razlike između djece i sve varijable koje smo promatrali. Genstski kontrolirana studija na blizancima, koju provodimo sada, trebala bi nam pomoći da odredimo koliki je genetski utjecaj, a koliki utjecaj okoliša na razvoj i uspjeh u životu.", smatraju Ritchie and Bates.








Poboljšajte svoje vještine računanja


Za one klince, školarce i predškolce koji vole i znaju računati, zbrajati, oduzimati... odlične su igre matematike na našem portalu. Učite, vježbajte i budite bolji u matematici uz naše igrice.



1. Matematika


2. Matematički izazov


3. Matematički zadaci





Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thinkstock