Nije lako ni jednim ni drugim majkama, ali uskraćivati hranu djetetu koje vas moli, jer je gladno, stvarno je velik teret za majku. Kako mu ne dati jesti to što traži ili mu ograničavati porcije?

Dječja pretilost općenito je vrlo kompleksni poremećaj, rezultat složenog međudjelovanja genskog naslijeđa i okoline u kojoj dijete živi. Najveći krivac za nastanak pretilosti je neodgovarajuća, previše kalorična prehrana uz nedovoljnu fizičku aktivnost. Jednostavno danas djeca nekontrolirano piju previše slatkih napitaka i sokova i unose previše masnoća. Rezultati više znanstvenih studija dokazali su da postoji veza između konzumiranja zašećerenih napitaka i povećane tjelesne težine kod predškolske djece pa se roditeljima savjetuje da ograniče količine takvih pića.

Prirodni voćni sokovi, dakako, sadržavaju važne nutrijente, ali ako se dijete ne kreće dovoljno da bi potrošilo unesene kalorije (energiju), one će se početi skladištiti u organizmu. Voda, posebice ona izvorska, najbolje je piće i djecu treba naviknuti da njome utaže žeđ.

Mlijeko nakon prve godine

U vezi s mlijekom postoje neke dvojbe. Nakon prve godine života potreba za mlijekom iznosi oko 500 ml na dan. Ono mora sadržavati punu količinu masti sve do kraja druge godine života, a nakon druge godine djeca sklona prekomjernoj kilaži ne trebaju piti punomasno mlijeko. Obrano mlijeko sadržava isti udio kalcija i proteina uz manje masnoće. Pretilost je često nasljedna, a naslijeđe se očituje u sklonosti djeteta prema nakupljanju kilograma, rasporedu masnih naslaga i reakciji organizma na prekomjerno unošenje hrane.

Važan čimbenik u nastanku dječje pretilosti jest i pretilost majke. Ako je samo jedan od roditelja pretio, rizik za prekomjernu tjelesnu težinu kod djeteta otprilike je 40 posto, a ako su pretila oba roditelja, rizik raste i do 80 posto.

Ostali čimbenici, kao što su neke bolesti, način života, dostupnost hrane, također imaju određeni utjecaj, ali osnovni su razlozi loša prehrana i nedovoljna fizička aktivnost.

Kako poboljšati prehrambene navike djeteta

  • Birajte raznoliku hranu
  • Uvedite redovite obroke
  • Servirajte male porcije i nadodajte još samo ako vas dijete to traži
  • Izbjegavajte davati grickalice ili slatkiše za nagradu
  • Upotrebljavajte manje kaloričnu hranu: obrano mlijeko, manje masne proizvode
  • Umjesto bijelog kruha, jedite kruh od cjelovitog brašna
  • Nudite djetetu najmanje 5 porcija voća i povrća na dan
  • Umjesto prženja u ulju, kuhajte, pirjajte i pecite hranu
  • Doručkujte svaki dan zajedno s djetetom
  • Uključite dijete u planiranje zdravog obiteljskog jelovnika

Redukcijska dijeta ne dolazi u ozbir

Budući da djeca rastu i trebaju puno hranjivih tvari, nikako ne smiju biti na restriktivnoj dijeti bez strogog liječničkog nadzora. Dijeta ne dolazi u obzir nikako za djecu mlađu od četiri godine. Posebno su opasne dijete s malo masnoća, budući da mogu negativno utjecati na djetetov rast i razvoj.

Cilj je da se težina gubi polagano ili da se zaustavi porast tjelesne težine i da dijete raste u visinu, a ne u širinu.

Tekst: Andreja Strelec Dučak, nutricionistica

Foto: Profimedia