Kako disciplinirati dijete bez strogih kazni i podcjenjivanja i kada s tim početi?

Neee, nećuuu!” odnedavno odjekuje vašim domom dok se mali dvogodišnji anđelčić preko noći pretvorio u pravog vražićka. Na svaku vašu molbu da nešto učini frkne nosom i kaže prkosno “neću”, pa se pitate nije li pravo vrijeme da uvedete disciplinu u odgoj svojega djeteta. Kako ne bi bilo zabune, upamtite da discipliniranje nije uvođenje strogih kazni, iskaljivanje frustracija na djetetu ili uskraćivanje nagrada. Discipliniranje je pomaganje djetetu da nauči kontrolirati svoje ponašanje te se prihvatljivo ponašati i tako ostvariti suživot s roditeljima i prijateljima.



Tajna discipline


“Tajna discipliniranja je postavljanje jasnih granica i zakona”, rekao je Larry Cohen, autor knjige “Zaigrano roditeljstvo”. “Nemojte postavljati previše granica jer nećete moći dosljedno odgovarati na njih.” Odrediti jasne granice i pridržavati ih se nije lak zadatak, a ako ih se ne držite, zbunjujete djecu i ne pružate im uvid u primjereno ponašanje.



Zato, objasnite im što se od njih očekuje i koje su posljedice ako se ne drže pravila. Jedna je od ključnih uloga u tome da smo i sami bili disciplinirani kao djeca. “Vaše djetinjstvo znatno utječe na to kako odgajate svoje dijete. Zapitajte se što se događalo u vašem životu kada ste bili iste dobi kao i vaše dijete”, rekao je Larry.




Važnost pohvale


Pohvala pomaže u učvršćivanju vaših granica. Primjerice, ako vaše dijete nekontrolirano vrišti, umjesto da mu kažete: “Prestani se derati”, pokušajte smirenim tonom izreći: “Mama voli kada pričaš tišim glasom”. A ako vaše dijete uistinu počne govoriti nižom frekvencijom glasa, pohvalite ga.


Marina, majka dvoje djece, četverogodišnje Tene i osamnaestomjesečnog Tina, koristi se pohvalom i dosljednošću kako bi nagradila ponašanje svoje djece. “Tenu nagrađujemo ‘posebnim vremenom’ provedenim s mamom i tatom kada Tin ode spavati. Ako je prije toga bila zločesta, to joj se vrijeme oduzima.”



No kada vaše dijete jednom počne raditi ono što ga zamolite, nećete ga više morati hvaliti tako često. Mnogi se pitaju koliko vremena mora proći da dijete svlada pravila discipline. Činjenica je da ćete morati ponavljati pravila koliko je god potrebno da ih vaše dijete upije.



Kada početi s discipliniranjem?


Stručnjaci kažu da nikada nije prerano ni prekasno, no discipliniranje male bebe ipak nije dobra ideja. Roditelji moraju postaviti pozitivnu i ugodnu rutinu te ohrabriti bebu da se uklopi u okružje. Katkad discipliniranje ovisi o dobi djeteta (starijem djetetu možete zabraniti da gleda televiziju ili otiđe k prijatelju), no imajte na umu da djeca trebaju činiti pogreške i otkrivati da to nije kraj svijeta. Tako stječu samopouzdanje kako bi mogli isprobavati nove stvari u životu. Nemojte im nametati neostvarive ciljeve jer djeca nisu odrasli ljudi i ne mogu se tako ponašati.



“Zločesti” kutak


S dolaskom “Superdadilje” na male ekrane diljem svijeta “zločesti” kutak ili stolac postali su vrlo popularni u discipliniranju djece. No iako se mnogi stručnjaci slažu kako je “time out” koristan, termin “zločesti” trebao bi se oprezno upotrebljavati. Ne smijete im slati poruku da su zločesti ili problematični. Djeca moraju znati da su voljena, ali da njihovo ponašanje katkada nije primjereno. “Time out” nije primjeren za malu djecu, a “hlađenje” u svojem kutku može biti korisno za djecu koja su svjesna uzročno-posljedične veze, odnosno da su u “time outu” zato što su napravili nešto neprimjereno. A ondje bi trebali sjediti mirno onoliko minuta koliko imaju godina. Nakon toga ih zagrlite i pokušajte im objasniti zašto ste ih udaljili od “mjesta zločina”.



Ima li još tajni?


Usredotočite se na povezivanje sa svojim djetetom, a ne na kontroliranje i discipliniranje. Ako sa svojim djetetom uspostavite topao odnos prepun ljubavi, ono će prirodno više surađivati i bolje se ponašati.



Tekst: Iva Stilinović Grahovac


Foto: Thinkstock