Iako ga pomalo podcjenjujemo, streptokok je opasna i nepoželjna bakterija koja uzrokuje jake akutne bolesti, a može imati i ozbiljne komplikacije

Klinički su liječnici u nekoliko posljednjih godina primijetili da ljudi, a i liječnici u primarnoj medicini, podcjenjuju ozbiljnost streptokoka. To je još uvijek opasna i nepoželjna bakterija koja uzrokuje jake akutne bolesti, a može imati i ozbiljne komplikacije.


Oduvijek je postojala doktrina kako se liječi streptokok. Potrebno je 10 dana davati injekcije penicilina. Sve ostalo (sirupići, tabletice i slično) ustupci su pacijentu ili roditelju koji se katkad kasnije osvećuju.



Dijete koje ima BHS (beta hemolitički streptokok) pozitivan u brisu ždrijela ili aspiratu hipofarinksa, ili u brisu sekreta uha ili u urinokulturi mora dobiti penicilin u injekcijama tijekom 10 dana. Nakon toga razmatra se je li još 11. dan potrebno dati Extencillin − injekciju penicilina s depo djelovanjem koja štiti idućih 14 dana. To se radi u slučajevima ako je streptokokna infekcija bila ozbiljna, burna i ako je dijete imunološki slabo ili anemično. Uz streptokoknu infekciju bilo čega (grlo, pluća, uho, urotrakt) potrebno je učiniti i nalaz urina da se isključi moguća komplikacija na bubrezima.



Koje bolesti još streptokok može uzrokovati?


Streptokok može uzrokovati hematuriju (crvena krvna zrnca u mokraći). Važno učiniti pretragu AST (antistreptolizinski titar) da se vidi je li se streptokok proširio i došao u krv, odakle može napasti srce. Ako je AST povišen, tada se Extencillin ponavlja svaka dva tjedna još nekoliko puta sve dok se ne snizi razina AST-a. Ako je inficirana cijela obitelj, a nisu svi pod energičnom terapijom, tada postoji mogućnost da se streptokok seli od osobe do osobe. To onda može trajati jako dugo.



Liječenje streptokoka


Kod djeteta koje je zaraženo streptokokom pravilo je da se traži sijelo infekcije: to je u prvome redu treća mandula, dvije mandule, uho te limfni čvorovi. Koji put jedan bris neće otkriti bakteriju. Tada, ako je klinička slika upućuje na streptokokozu, treba biti uporan i ponavljati bris. Važna je i sama tehnika uzimanja brisova pa bi trebalo raditi bris uvijek na istom mjestu ili se posavjetovati s liječnikom gdje ga napraviti.


Kad se samo sumnja na streptokok, bolje je dati prejaku terapiju (injekcije), nego dati preslabu (sirup), jer će se vrlo brzo pojaviti ili recidiv ili komplikacija.


U medicini vladaju mode: trenutačna je moda da streptokok nije "jako opasan". A kad nastane komplikacija (nefritis, karditis ili artritis), onda je prekasno.



Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti


Foto: Thinkstock