Koliko puta ste se to možda zapitali i zatim se utješili nekim racionalnim objašnjenjem. No, istraživanja govore kako su djeca i mladi danas drukčiji

Koliko ste puta čuli ili izgovorili da se danas živi drukčije nego kad ste vi bili mali? Promijenili su se i djeca i mladi, čemu u prilog govore mnoga istraživanja. Međutim, promjene se kod djece ne odražavaju samo na fizičkom planu nego i na psihosocijalnom. Koje su se to promjene dogodile i odudara li vaše dijete od većine ako je, primjerice, prema kriterijima stručnjaka svrstano u mali postotak darovite djece ili, pak, ima ADHD ili tikove?



Priča iz života


Josipova se mama uglavnom crveni od muke i neugode kada s Josipom provodi vrijeme u parkićima. S druge strane, što da radi? I njemu je potreban svjež zrak, sprave za razvijanje motorike, socijalizacija i sve što je potrebno za razvoj jednog trogodišnjaka.



Jednom smo nazočile ludoj trci Josipa i njegove mame na Jarunu i naš je “stručni” zaključak bio da joj se divimo koliko energije i strpljenja ima. Josip je trčao, trčao i trčao. S osmijehom na licu u trku je zgrabio dječju kacigu s bicikla prislonjenog na obližnje stablo. Mama je dotrčala do njega, otela mu kacigu iz ruku, vratila je na bicikl te ponovno potrčala za njim. On je već bio oteo loptu dječacima koji su u blizini igrali nogomet. Onako u trku, nasmijan i dalje, driblao je tu loptu umijećem na kojem bi mu pozavidjeli i mnogo stariji dječaci. Ovaj, pak, kojem je oteo loptu pokazivao je znakove neslaganja i čak je zaplakao. Josipova je mama u trku tješila dječaka i vikala da će mu odmah vratiti loptu; jurila je za Josipom i molila Boga da ga ne pokupi koji bicikl sa staze kojoj se Josip opasno približio.


Nakon te lude jurnjave uspjela ga je uhvatiti pa smo krenuli do jezera hraniti labudove. Da sada ne duljimo i ne prepričavamo svaki trenutak puta do jezera, završit ćemo s tim da je ušao u jezero do koljena i bez imalo nelagode nastavio.



Ova je priča istinita i bez imalo karikiranja opisuje jednog dječaka i njegovu majku. Malenome nije dijagnosticirana hiperaktivnost, ali njegova je mama luda od brige jer je njeno dijete drukčije od drugih. Teško se uklapa među vršnjake, a mama je više puta osjetila pritisak društva zbog toga što je njeno dijete drukčije.



Djeca danas jesu drukčija


Danas se mnogi roditelji žale da je puno teže odgajati djecu nego prije. Osim što je u društvu poljuljan sustav vrijednosti, roditelji se susreću i s drugim problemima: ne znaju kako se nositi s djetetom koje je darovito ili mu je dijagnosticiran ADHD te kako pomoći i postaviti se prema djetetu s tikovima?






Dijete s ADHD-om



Darovito dijete



Dijete s tikovima



Tekst: Jelena Vrsaljko, dipl. soc. radnik, psihoterapeut, nlp trener; Kristina Bačkonja, dipl. psiholog, Centar Proventus


Foto: Thinkstock