Kod većine se djece u jednom razdoblju života pojavljuju tikovi. Uz pravilan pristup roditelja, oni se povuku bez posljedica, a dijete ih se nakon nekog vremena više i ne sjeća

Nažalost, roditelji djece s tikovima nerijetko se pred drugima stide svog djeteta, pri čemu čine veliku pogrešku ako drugima govore o djetetovu “problemu” kao da se ispričavaju.



Iako su tikovi kod djece u najvećem broju slučajeva povezani s emocijama, nije jednostavno otkriti koja su iskustva i emocije prouzročile pojavu tikova. Tik katkad može biti izazvan neugodnim događajem, situacijom u kojoj se dijete osjetilo ugroženim. Nekad su uzrok naizgled bezazlene situacije, kao što su polazak u vrtić, rođenje brace ili seke. Za razliku od odrasle osobe koja stres zna prepoznati i nositi se s njime, dijete ga ne prepoznaje, a u trenutku kad je razina nakupljenog stresa prevelika, uključuje se zaštitni mehanizam psihe i napetost se oslobađa pomoću tikova.



Djeca ih nisu svijesna


Dijete u pravilu kod sebe ne zamjećuje tikove jer mu i ne smetaju. Budući da ih ne može kontrolirati, nema potrebe ni da mu govorite o njima.
Međutim, najvažnije je da roditelji, čim primijete tik, što više razgovaraju s djetetom i kvalitetno s njim provode vrijeme. Roditelji trebaju imati na umu da su tikovi najčešće bezazleni i samo su u rijetkim slučajevima znak ozbiljnijih poteškoća. Na kraju, tikovi kod većine djece nestaju iznenadno, upravo kako su se i pojavili.



Prihvatite svoje dijete


Roditelji se ne bi trebali zabrinjavati ako se njihovo dijete ponaša drukčije ili je prema nekim osobinama i postupcima drukčije od druge djece.
Svako je dijete jedinka za sebe, potpuno jedinstvena s osobinama koje treba prihvatiti kao normalne. Kao osobe koje najbolje poznaju svoje dijete, važno je da roditelji reagiraju u skladu s potrebama svog djeteta. Iako danas postoji mnogo stručnjaka koji se bave djecom, nijedan od njih ne može nadomjestiti ono što je za vaše dijete najvažnije: vaša ljubav, toplina i podrška.




Dijete s ADHD-om


Darovito dijete



Tekst: Jelena Vrsaljko, dipl. soc. radnik, psihoterapeut, nlp trener; Kristina Bačkonja, dipl. psiholog, Centar Proventus


Foto: Thinkstock




Tekst: Jelena Vrsaljko, dipl. soc. radnik, psihoterapeut, nlp trener; Kristina Bačkonja, dipl. psiholog


Foto: Thinkstock