Nakon treće godine djeca se počinju aktivno igrati s vršnjacima. Uživaju u igrama u parkovima, osobito u igrama s loptom

Djeca ove dobi stručnjaci su u pretvaranju. Vole glumiti uloge odraslih i uživaju u kostimima ili igračkama njihovih omiljenih junaka, koji im pomažu da ožive svoju maštu. Ove im igre omogućuju da isprobaju i vježbaju različite uloge odraslih.



Kreativne igre


Čak i ako smatrate da neke od takvih igara ili uloga koje dijete igra nisu primjerene vrijednostima kojima ga učite (npr. agresivan lik iz crtića ili filma), ne pokušavajte prekinuti igru. Pustite ga da isproba i takvu ulogu jer je to samo faza u odrastanju. Vrijednosti kojima ga učite sigurno su mnogo dublje ugrađene u njegovu svijest, nego pojedinačna scena iz filma ili crtića. U ovoj fazi djeca uživaju u kreativnim igrama stvaranja i modeliranja vlastitim rukama. Crtački pribor i kreativni setovi također su vrlo popularni.



Djeca od treće do četvrte godine obožavaju se igrati kazališta, memory igara s bojama, voćem i slično, vole slagati puzzle do 40 komada, vole igru otkopčavanja i zakopčavanja, uživaju u triciklima, biciklima, lutkama, akcijskim figurama, igračkama za igre pretvaranja (kuhinje, set za doktore), knjigama s pričama, jednostavnim društvenim igrama, jednostavnim igrama na pločama, kao što je igra riječi ili igra slaganja i tako dalje”, kaže kaže odgojiteljica predškolske djece Iva Azinović.





Djeca starija od četiri godine vole kompliciranije društvene igre, natjecateljske igre, puzzle s više dijelova, učenje slova i jednostavne matematike (polovina, četvrtina). Rado se igraju s glinom, Lego kockama ili drvenim kockama raznih veličina, kojima vole graditi kojekakve konstrukcije.



Tekst: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock