Kopanje nosa nije samo ružna, već i za zdravlje štetna navika

No ta navika nije vezana samo uz djecu. Pretpostavlja se da oko 90 posto odraslih čine isto, jedino što paze da ih nitko ne vidi. Problem kod kopanja nosa jest taj da djeca katkad iščupaju nosne dlačice koje im pomažu u filtriranju prljavštine iz zraka koji udišu i time oslabljuju prvu obrambenu liniju tijela protiv bolesti. Kopkanjem nosa može doći i do krvarenja ili nadraživanja nosne sluznice te infekcija. Krvarenje uglavnom dolazi od kopkanja i isušenosti sluznice, pa dijete osjeća nadraženost i svrbež u nosu i opet kopka.



Pobrinite se za vlagu u prostoru i dostupnost maramica


Najbolji način da se zaustavi nadraženost u nosu jest da se pobrinete da zrak u stanu ne bude suh. Nabavite ovlaživač zraka ili na nekoliko mjesta u stanu postavite posude s vodom. Učite dijete da se za svaki podražaj vezan uz unutrašnjost nosa koristi maramicom i imajte papirnate maramice uvijek u blizini. Katkad je dovoljno samo to kako bi se dijete riješilo iritacije u nosu.




Zdrave navike najbolje se razvijaju u djetinjstvu pa pripazite da i svojim primjerom motivirate dijete na korištenje maramice. To je i higijenski i društveno prihvatljivije.



Tekst: Jana Bačić


Foto: Thinkstock



Više savjeta kako spriječiti dijete da kopa nos ili jede baukače, pronađite OVDJE!