Koje su prednosti i mane kompjuterskih igrica? Što valja znati prije no što ponudite djetetu igre na kompjuteru?

Igrice koje vaše dijete igra na kompjuteru donose određene prednosti za razvoj djeteta, ali imaju o određene mane. One mogu imati pozitivan utjecaj na koordinaciju oko-ruka, finu motoriku i razumijevanje prostornih odnosa. Ali tu je i činjenica da kompjuterske igre mogu biti pune nasilja, a djeca katkada imitiraju agresivna ponašanja koja vide. Nerijetko su takve scene vrlo realistično prikazane. Čestim i pretjeranim igranjem nasilnih igara može doći do identifikacije s likovima iz igara te se povećava tolerancija na nasilje.


Zbog popularnosti videoigara, nemoguće ih je izostaviti iz djetetova života. No roditelji mogu smanjiti njihov često negativan utjecaj na djecu:



  • saznajte koje videoigrice igra vaše dijete;



  • postavite vremensko ograničenje za upotrebu kompjutera;



  • pratite sve što vaše dijete konzumira od medija; od videoigrica, televizije, filmova do interneta;



  • razgovarajte s djetetom o njemu dragim videoigricama ili o onome što prati na internetu. To je prilika da razmijenite mišljenja i da se zbližite s djetetom;



  • razgovarajte s drugim roditeljima o videoigricama i o tome što njihova djeca prate od medija te kako se postaviti. Razmjenjujte iskustva.



Pripazite na sljedeće:


1. Dopustite djetetu isključivo igre koje ste vi provjerili. Informirajte se za koju je dob igra namijenjena. Većina igara ima oznaka ESRB-a (Entertainment Software Rating Board, američko tijelo koje klasificira igre) na kojoj jasno piše kojem je uzrastu namijenjena i kakav sadržaj u njoj možete očekivati.


2. Ako djetetu dopustite da igra bilo koju igru online s drugim igračima, posebno pripazite na faktor ovisnosti i koliko je dijete dnevno igra.


3. Prilikom kupovine igara provjerite kojem su uzrastu namijenjene. Ukoliko mu kupite igru koja je za malo stariju djecu, budite uz dijete dok je igra kako biste vidjeli njegovu reakciju i spriječili neželjene posljedice.



Provjerene igrice za najmlađe na našem portalu



Želite li ponuditi djetetu provjerene i nenasilne igre, igrajte se s nama na portalu. Očekuje vas više od 100 zanimljivih igrica čak i za najmanje. Pucanje lopte, Vjeverica i lješnjak, Super voće, Šarene kuglice, Pogodi pravu boju, Tetris, samo su neke od slatkih igrica koje najmlađi mogu isprobati, a za one starije tu je igrica Obuci Justina Biebera... Igrajte se s nama!



Tekst: Iva Stilinović Grahovac


Foto: Thinkstock