Na spomen Montessori vrtića, roditelji se često pitaju u čemu se Montessori vrtić razlikuje od ostalih vrtića?

U čemu se Montessori vrtić razlikuje od ostalih vrtića?


U montesorskom vrtiću dijete neometano uči kroz igru, različite oblike rada, strukturirane i nestrukturirane aktivnosti, a cijelo vrijeme uvažavaju se njegove potrebe. Dijete se igra i uči spontano, uči čineći, radeći neovisno, pojedinačno, u paru ili u manjoj grupi, uz brojne aktivnosti i pribore koji su za njega pažljivo pripremljeni u estetski uređenoj okolini prema svim montesorskim načelima. Takav vrtić djetetu pruža poticajnu okolinu za razvoj neovisnosti i samostalnosti, uz individualizirani pristup odgajatelja i pravo na različitost. Velika sloboda unutar granica koje su dogovorene pruža djetetu mogućnost da neovisno i u potpunosti razvija svoje potencijale.



Kako montesorsko okruženje utječe na djecu?


Navike, vještine i znanja koje dijete usvoji u montesorskoj okolini pomoći će mu da radi učinkovitije, zapaža pozornije, da se koncentrira djelotvornije i da se lakše snađe u novim situacijama, gdje se god nalazilo.



Kakva je uloga montesorske odgajateljice?


Rad odgajateljice u montesorskoj skupini zasniva se na mnogo promatranja. Prema svojim zapažanjima, ona pažljivo priprema okolinu koja će djeci biti zanimljiva i pomaže djeci nenametljivim vođenjem. Odgajateljica u skupini može raditi individualno s djetetom dopuštajući mu da odabere aktivnost kojom se želi baviti. Povlači se dok dijete radi i dopušta mu da uživa u nepodijeljenu zadovoljstvu vlastitim “radom”, “djelom” i “otkrićem”. Nadalje organizira rad u maloj skupini, u paru ili sa svima u krugu, priprema slobodne i vođene aktivnosti te projekte prema poticaju iz skupine.



Ne potiče li sloboda zbrku?


Načelo slobode u vrtiću ili učionici jest sloboda unutar dogovorenih granica. Dijete je slobodno u svemu što čini sve dok je to u granicama sigurnosti prema sebi, drugima i okolini. Dok ne ometa ostale. Štoviše, djeca koja su slobodna slijediti unutarnje potrebe i zanimanja disciplinirana su, sretna, zadovoljna i sasvim zaokupljena svojim radom.



Kada bi dijete po metodi Montessori trebalo upisati u vrtić?


Maria Montessori ističe nekoliko “osjetljivih” razdoblja tijekom kojih je dijete najspremnije usvojiti određene vještine, sposobnosti ili znanja. U dobi od 2,5 do 3,5 godine razvija se osjećaj za red, koncentracija, koordinacija i neovisnost te socijalizacija. To je najbolje vrijeme da se dijete uključi u montesorski vrtić jer upravo tada ono gradi temelje svojega budućeg društvenog ponašanja i učenja.



Kakva je prilagodba djece iz Montesorkog vrtića u osnovnu školu s redovnim programom?


Djeca koja su pohađala montesorski vrtić sveukupno su vrlo prilagodljiva tijekom prelaska u školu. Brzo se i bez većih poteškoća uklapaju u novu okolinu. Često su bolji učenici od vršnjaka, mirotvorci i pristojnog su ponašanja.



Zašto Montesorski vrtić ističe važnost redovitog pohađanja vrtića svih pet radnih dana u tjednu?


Kontinuirano pohađanje programa nužno je da bi se sva montesorska načela mogla zaista i primijeniti. Važno je u ranoj dobi spontano ali sustavno stjecati radne navike i dobar odnos prema obvezama. Dijete čije je dolaženje u vrtić isprekidano i neredovito nema takve mogućnosti.



Kome je namijenjena metoda Montessori?


Montessori je pedagoški koncept prikladan svakom djetetu. Primjenjuje se u cijelom svijetu i dobar je za svu djecu, bez obzira na sposobnosti. Od djece s poteškoćama u razvoju do darovite djece.



Koliko traje godina u Montesorskom vrtiću?


Pedagoška godina u montesorskom vrtiću podudara se s pedagoškom godinom u ostalim dječjim vrtićima. Započinje u rujnu i traje do kraja kolovoza. Tijekom ljetnih mjeseci organizira se ljetni program.



Slijedi li metoda Montessori nova odgojno-obrazovna znanstvena otkrića?


Montessori nije rigidan, statičan ili zatvoren odgojno-obrazovni sustav.



Potiču li se roditelji na sudjelovanje u aktivnostima vrtića?


Kako bi dijete imalo što sličniji odgojni utjecaj u vrtiću i roditeljskom domu, jako je važna suradnja s roditeljima. Različitim aktivnostima vrtić nastoji roditelje što više uključiti u neposredan rad. Educirani roditelj tako bolje upoznaje svoje dijete i svi zajedno neometano rastu.



Je li Montessori vrtić skup?


Montesorski predškolski odgoj nešto je skuplji od ostalih, ponajviše zbog posebnog programa, biranih pribora i aktivnosti, uređenja okruženja i dodatno stručno osposobljenih odgajateljica. Mnogi znanstvenici tvrde da je za život važniji predškolski odgoj nego fakultetsko obrazovanje, a dijete koje odmalena stekne naviku učenja i rada, vjeruju montesorski odgajatelji, s uspjehom će se time koristiti tijekom cijelog života. Vrtić košta od 650 do 1700 kuna mjesečno, ovisi gdje je i koje integrirane aktivnosti obuhvaća.



Tekst: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock