Što potiče naviku grickanja noktiju i kako pomoći djetetu da je se uspješno riješi?

Ta se pojava ubraja u reaktivne neurotske smetnje koje su tipične za dječju dob i manifestiraju se tjelesnom simptomatologijom. Javlja se obično u 4. ili 5. godini života. Najizraženija je između 8. i 10. godine života. Njome može biti zahvaćeno do 20% sveukupne djece u toj dobi.



Uzroci grizenja noktiju


Dijete može tako jako gristi nokte da se raskrvari. Neka djeca ostatke noktiju progutaju, a druga ih ispljunu. Ta se pojava pojačava u stanjima stresa, straha ili konfliktnih situacija. Obilježje je te pojave da dijete osjeća agresiju koju ne može na druge načine manifestirati nego kao agresiju prema vlastitom tijelu.



U literaturi piše da su uzroci u pogrešnom odgoju kojim se dijete nastojalo podrediti autoritetu. Dijete je bilo prisiljeno zatomiti u sebi svoje socijalne potrebe za druženjem. Grizenje noktiju može se svrstati u grupu načina kojima se dijete nastoji samozadovoljiti. Na tu pojavu veoma je teško utjecati.



Kako pomoći djetetu


Predlažu se metode kojima se djetetu ponude novi oblici odnosa s drugim osobama jer djetetu je potrebno pomoći kako bi smanjilo svoj unutarnji strah i nemir. To se može postići i učenjem metoda relaksacije. No pomoć ćete vrlo vjerojatno trebati potražiti kod psihologa koji može procijeniti dijete te savjetovati roditelja kako da se ponaša. Agresiju koju dijete u sebi osjeća potrebno je usmjeriti i u sportske ili slične aktivnosti.



Kod mlađe djece uspijeva metoda ciljanim igranjem koja će odvratiti pozornost i potrebu za grizenjem noktiju. Postoji ljekarnički pripravak, jedna vrlo gorka, a neškodljiva otopina kojom se premazuju nokti. To može za kratko vrijeme suzbiti grizenje, ali ne rješava problem u njegovu korijenu.



Roditelji.hr


Foto: Thinkstock