1. Dijete je u zadnje vrijeme bez energije i brzo se umara?

2. Slabo jede i izgubilo je apetit?

3. Tuži se da mu se vrti u glavi?

4. Bljedilo u licu, žućkaste bjeloočnice i niski hemoglobin?

5. Puno slini?

6. Žali se na bol u trbuhu ili u mišićima ruku i nogu?

7. Muče ga alergije?

8. Često je bolesno?

9. Govori vam kako ga svrbi guza?

10. U posljednje vrijeme se budi noću, posebice između 2 i 3 sata ujutro?

11. Muče ga vjetrovi?

12. Muči ga zatvor ili neredovita stolica?

13. Dijete je postalo izrazito nepažljivo i ne može se koncentrirati?

Pokušajte ih uhvatiti na djelu

Glistice obično noću izlaze iz raktuma i na anusu polažu jajašca. To se počne događati kad se dijete uvečer u krevetu smiri i zaspe. Stoga nakon što je dijete zaspalo, pogledajte djetetovu guzu jer ćete ih tako vjerojatno također moći vidjeti.

Što je više odgovora "DA" to je veća vjerojatnost da vaše dijete ima gliste. Porazgovarajte s pedijatrom koji će vas poslati na pretrage.

Domaći recept za pripravak protiv glista

Protiv glista su se narodnim lijekovima borili i naši stari pa tako postoje i recepti iz naroda koji se lako pripravljaju. Obično se svi recepti temelje na bučinim sjemenkama koje se mogu kombinirati s ricinusovim uljem ili medom. Mi vam donosimo recept s medom.

Priprema

Očistite bučine sjemenke, no potrudite se ostaviti suhu zelenu kožicu na sjemenu. Ona je od presudne važnosti za učinkovitost lijeka. Zdrobite sjemenke u mužaru uz dodavanje kipuće vode kap po kap. Na kraju dodajte med. Na 10 g sjemenki potrebno vam je 2 žličice vode i žlica meda. Dajte djetetu pripravak tako da mu natašte date žličicu po žličicu pripravka tijekom jednog sata. Postupak možete ponoviti za par dana.

Tekst: M.B. Foto: Thinkstock