To je moje – kako dijeliti stvari

Sposobnost dijeljenja važan je dio socijalizacije djeteta i stjecanja prijatelja. Dijeljenje zahtjeva praksu a praksa ima i neuspjehe

Dječji su osjećaji često vrlo strastveni, a predškolci su po prirodi egocentrični. Cijeli svijet gledaju kroz prizmu svojih želja i osjećaja. Odreći se čega kako bi se zadovoljio ili usrećio netko drugi znači velik intelektualni napredak. Stoga djecu treba polagano učiti da prepoznaju i cijene tuđe osjećaje.

Za dijeljenje su potrebne i socijalne vještine. Kako djeca postupno uče čitati ili pisati, tako uče i o dijeljenju - i to tek nakon treće godine života. No dijeljenje zahtijeva praksu, a praksa ima i svoje neuspjehe. Ipak, ne posustajte.

Tko rado dijeli?

U najranijoj dobi bebe rado dijele. Omiljena im je igra davanje stvari, nakon čega očekuju da im to što su dale vratimo. Kada su malo starije, rado uzimaju keksiće i nude svima u prostoriji, a u predškolskoj dobi djeca vole igrati društvene igre koje uključuju sve članove obitelji. Kako bi bila u mogućnosti dijeliti, djeca trebaju snažnu povezanost te ljubav i toplu dobrodošlicu u svojoj okolini. Kada dijete osjeća bliskost i emotivnu sigurnost, neće biti tužno ako ne dobije odmah nešto što želi te će lakše prebroditi mala razočarenja.

Predškolci i dijeljenje

"Ne", "Moje", "Daj" česte su riječi u rječniku predškolca, nerijetko povezane s čupanjem, trganjem ili lupanjem. Kad izgovara takve riječi, dijete u većini slučajeva nosi taj za njega tako dragocjen predmet koji ne želi nikome drugome dati.

Naučiti dijete da dijeli ipak nije nemoguća misija.

 • Najprije treba postaviti dobar primjer: ako želite da vaše dijete nauči dijeliti, vi morate dijeliti s njim. Ako jedete jabuku, ponudite mu griz; ako voli pisati, neka piše vašom olovkom; ako čitate časopis, dopustite mu da gleda slike i okreće stranice s vama.
 • Ne zaboravite da su djetetu njegove stvari i igračke cijeli svijet. Poštujte to. Iako je mali i nije zapravo dao novac za tu stvar, ipak su njegove.
 • Ako trebate posuditi nešto njegovo, ne zaboravite ga upitati smijete li i zahvaliti mu kada dobijete željeno.
 • Objasnite mu što točno znači riječ "posuditi", da dijeliti s nekim određeni predmet ne znači da će taj netko tu stvar zadržati zauvijek.
 • Pokušajte saznati zašto vaš predškolac ne želi dijeliti određenu stvar. Je li to posve nova igračka? Je li mu je darovala posebna osoba? Prije nego što započnete predavanje o posuđivanju, saznajte zašto se ponaša na takav način.
 • Prikažite posuđivanje stvari kao zabavnu aktivnost. Zajedno slažite puzzle ili pravite kolače. Kada je cilj postignut, puzzle su složene i kolač je ispečen, razgovarajte o tome kako je bilo lijepo dijeliti aktivnost.
 • Također prepoznajte kada nije u redu dijeliti stvari. Postoje stvari kojih se vaše dijete jednostavno ne može odreći. I to je u redu. Ako ga silite da posuđuje stvari, a on na to još nije spreman, moglo bi doći do suprotnog učinka i odbijanja umjesto velikodušnosti.
 • Ako ste planirali druženje s prijateljima u svojem domu, prošećite s djetetom po sobama kako bi samo odlučilo koje igračke želi dijeliti, a koje ne. One koje ne želi dijeliti smjestite na posebno mjesto, a zatim odaberite igračke koje su dobre za posudbu, poput društvenih igara, bojica, puzzli. Na taj ćete način stvoriti dobru atmosferu.
 • Dajte djetetu stvari koje može dijeliti u vrtiću, poput malih igračaka ili sličica. Kada shvati da dijeljenje stvari može biti zabavno, veća je mogućnost da će to početi raditi samoinicijativno. Ako vašem djetetu dolazi prijatelj na igru, zamolite njegove roditelje da ponesu igračku kako bi djeca mogla međusobno razmjenjivati stvari.
 • Budite strpljivi. Kako se vaše dijete razvija i stječe nove prijatelje, spoznat će da je igra autićima ili lutkama zabavnija u društvu.
 • Dijeljenje ne bi trebalo ograničiti na opipljive stvari. Podijelite zajedno priču ili aktivnost. I često upotrebljavajte riječ "dijeliti". Što češće dijete čuje tu riječ, bit će mu pristupačnija.
 • Obratite pozornost na ljude koji dijele oko vas. Ako je vaše dijete nakon rođendanske proslave prijatelja iz vrtića dobilo rođendanske rekvizite poput kapica ili zviždaljki, istaknite kako je lijepo što je prijatelj to podijelio s njim. Ako vaše dijete na igralištu ponude grickalicama, pristojno zahvalite i spomenite "kako lijepa gesta".

I naravno, kada vaše dijete podijeli stvar s nekim drugim, pohvalite ga.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Škola s humanim licem - posveta pedagogu i autoru Jesperu Juulu

Europski dom Zagreb, Europski pokret Hrvatska i Familylab…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dr. Bruce Lipton: Kako odgajati dijete prvih sedam godina života?

Donosimo vam dio iz intervjua s dr. Bruceom…

Jesper Juul: Od odgoja do odnosa

U izdanju nakladne kuće Harfa izašla je knjiga…

Pročitajte i:

treba li nam kapa

Ima li rješenja kad dijete ne želi kapu staviti na glavu?

Hladno je. Vjetrovito je. Definitivno je vrijeme za kapu! Dijete ove majke to vidi drugačije…

djecji tantrumi

Smirite djetetov ispad bijesa uz ovaj savjet za samo jednu minutu!

Prema poznatom američkom pedijatru dr. Harveyu Karpu razlozi zašto ne možemo i ne znamo smiriti…

previse igracaka

Riješite se suvišnih djetetovih igračaka na ovaj jednostavan način

Svi imamo ovaj problem – djeca imaju previše igračaka. Kuće su nam prepune plastike preko…

odgoj djece u Svedskoj

7 koraka do opuštenijeg odgoja po uzoru na švedske roditelje

Šveđani su u mnogim stvarima drugačiji od nas. Možda je to i tajna njihovog uspjeha.…