Roditelji svakog ljeta brižno prate koliko sladoleda je njihovo dijete pojelo. Zato je potrebno razbiti neke zablude o ovoj ukusnoj namirnici

Teško ćete odbiti svoje dijete kad zatraži još jedan, tko zna koji po redu, sladoled. Izbor je ogroman, od voćnih do čokoladnih, od tzv. "vodenih" do mliječnih, na štapiću ili u kornetu, domaći ili kupovni. Ipak, vrsta i količina sladoleda trebaju ovisiti od konstitucije djeteta i njegove aktivnosti.





Pretiloj djeci sladoled ne treba davati svakodnevno, već svakog drugog ili trećeg dana, a živahno i aktivno dijete, normalno uhranjeno može pojesti i jedan dnevno. Dobar je sladoled od jogurta sa svježim voćem i minimalnim dodatkom šećera jer takav sadrži manje kalorija.





Sladoled treba jesti polako.Dijete ne bi trebalo gristi ili gutati sladoled jer na taj način dolazi do nagle promjene temperature u želucu što može izazvati akutni gastritis ili proljev. Moguća je i nagla pojava glavobolje. Zato samo polako!





I u stomatološkim krugovima sladoled više nije na optuženičkoj klupi. Naime, da bi se karijes razvijao na zubu, neophodno je da se hrana bogata šećerima što duže zadržava na njegovoj površini. Slina lako ispire sladoled zbog čega sladoled manje izaziva karijes nego primjerice jabuka, bijeli kruh ili ljepljivi bomboni. Naravno, to podrazumijeva da se ne unosi više puta na dan jer u suprotnom ima nepovoljan učinak kao i slatki sokovi.





Ne bacajte štapiće od sladoleda


Koliko se vama "diže kosa" od pogleda na sladoled koji curi po prstima i odjeći nespretnog djeteta, toliko ono uživa u cijeloj nezgodi. A poslije hladnog osvježenja ostaje štapić od koga se može napraviti zanimljiva igračka.


Potreban materijal: Svaki štapić prvo operite i dobro osušite. Nabavite šarene krpice, raznobojnu vunicu, flomastere, kolaž papir, ljepilo i sve što vam padne na pamet, a moglo bi poslužiti.


Postupak: Štapićima nacrtajte oči, obrve, trepavice, nos, usta. Neka i dijete ukrašava štapić jer i ono se treba zabaviti! Vunicu (ili kolaž papir) zalijepite kao kosu. Negdje na sredini zalijepite suknjicu ili hlačice iskrojene od tkanine ili kolaž papira. Pustite mašti na volju i igrajte se.




JOŠ POKOJA IDEJA



  • Većoj djeci lutkice na štapiću mogu poslužiti kao markeri za knjige, a s manjima organizirajte kućno kazalište u kojem lutkice postaju glumci.




  • Za malene sladoledoljupce pripremilili smo i
    IGRICE SA SLADOLEDOM
    ! Skupljajte leteće sladolede,
    napravite sladoledni kup iz mašte ili napravite svoj domaći sladoled!



Sladoled zabava


Veseli sladoled


Čokoladni sladoled







SLADOLED OD KOKOSA I VANILIJE




Recept za ovaj privlačan domaći sladoled od kokosa i vanilije potražite u


našoj rubrici s Recepti ili na linku: Sladoled od kokosa i vanilije