U nekom trenutku roditeljstva susrest ćete se sa situacijom da iz usta vašeg preslatkog malenog počnu izlaziti riječi kojima se nećete baš ponositi

Neki mame i tate reagiraju tako da odmah zabranjuju djetetu izgovaranje tih riječi dok drugi dopuštaju djeci da izgovore psovku, no s nekom vrstom cenzure. Sredina između ove dvije varijante nije nimalo loš izbor. Svakako je bolje od toga da jednostavno zabranite ili ignorirate psovku, pokušati iskoristiti ih kao priliku da dijete nečemu poučite, primjerice socijalnim pravilima ili spektru emocija. Čini vam se komplicirano, evo nekoliko ideja za snalaženje:



To je zabranjena riječ


Nema velike koristi od toga da djetetu kažemo da neke riječi ne smije nikada više izgovarati ili da je pojedina riječ izrazito ružna. Za početak lista zabranjenih riječi može postati vrlo duga i zbunjujuća, a i nije u redu imati dvostruka mjerila te tumačiti djetetu da ne smije govoriti proste riječi koje i sami povremeno koristimo. Mogli biste se duže mučiti s djetetovim nerazmijevanjem logike tko što smije, nego što bi ono uopće više i koristilo te riječi.



Učite dijete kontekstu


Umjesto da nešto zabranjujete djetetu, radije mu objasnite kada, zašto i koliko jake ili delikatne neke riječi mogu biti te kada je kontekst u kojem se izgovaraju primjeren ili neprimjeren. Primjerice, možda je u redu ako se šalimo da je netko "Pero Ždero" kad se radi o dobrom prijatelju i roditeljima. No, kad smo primjerice za stolom i objedujemo ili smo tek upoznali neku osobu tada ne smijemo izgovarati takve riječi.



Koncentrirajte se na odnose


Pokušajte objasniti djetetu zašto ljudi psuju ili govore ružne riječi i kako govoreći ih mogu povrijediti druge ljude. Isto tako istaknite kako riječi same po sebi ne znače puno bez osobe koja ih izgovara. Kad vaše dijete govori ružno direktno vama, recite nešto tipa:"Ovo nije bilo lijepo za čuti. Ne sviđa mi se to." Ili ako koristi agresivne riječi prema drugoj djeci, pitajte ga nešto tipa:"Baš me zanima kako se osjećala kad je čula tu riječ? Hajdemo je pitati."



Zavirite ispod psovke


Pokušajte prodrijeti do onog što vaše dijete zaista želi izraziti. Koristi li psovke zato što je ljuto? Pitajte dijete što točno osjeća umjesto da ga kažnjavate. Možda se zabavlja izmišljajući budalaste viceve o odlasku na zahod? Ako vam je to previše, pokušajte ih ne doživljavati.



Ostanite neutralni


Svi znamo to, ali nije zgorega podsjetiti. Vaše dijete jednostavno obožava kad dobije reakciju od vas. Ako pokušavate odučiti dijete od psovki, nemojte "pucati" od smijeha ili raditi grimase kad ih izgovara.



Pripazite na svoj rječnik


Možda nećete primijetiti da vam katkad pobjegne pokoja psovka pred djetetom. Ali, učite li dijete kontekstu i značenju umjesto da se pravite da ih niste izgovorili, to je u redu. No, neće škoditi ako malo obratite pozornost na vlastiti jezik kao i na TV program koji gledate, pjesme koje slušate na radiju i druge medije kojima je dijete izloženo.



Nemoje biti previše ozbiljni


Klinci oblikuju sliku o svijetu promatrajući nas. Nemojte se previše uzrujavati ako dijete tu i tamo kaže neku ružnu riječ ili se šali s tematikom odlaska na zahod ili veliku nuždu. Djeca prirodno reagiraju i smijulje se na taj dio života povezan s nuždom. Dok objašnjavate djeci sve te riječi i situacije, nemojte sve to doživljavati isuviše ozbiljno. Neka vaše dijete zna da i vi razumijete humor.