Zbog toga klinci vrlo brzo postanu otporni na vaš "NE", a vi ga morate 10 puta izreći prije no što dijete uopće reagira. Bez obzira želite li spriječiti da se dijete ozlijedi ili mu samo želite objasniti što je dobro, a što loše, pokušajte to učiniti tako da vas dijete posluša.

Drukčije formulacije

Svoje zahtjeve izrecite na bolji način. Umjesto riječi "NE" recite jasno što bi dijete trebalo napravili. Primjerice, ne želite da baca loptu po dnevnom boravku pa mu umjesto da kažete: "Ne bacaj loptu po kući", recite "Pokušaj kotrljati loptu po podu, a ne je bacati!" ili "umjesto "Nemoj šarati po zidovima" "Pričekaj, sad ću ti pripremiti papir po kojem možeš crtati i staviti ga na pod/na zid!

Poanta je da dijete ne treba nužno prestati sa svojom aktivnošću, već je vi možete usmjeriti. Ako se dijete nalazi u nekoj opasnosti, radije jasno i konkretno recite "Stop" ili "Stani" na što će dijete sigurno brže reagirati.

Ponudite izbor

Dijete želi imati osjećaj da je samostalno, da može isprobavati i kontrolirati stvari. Ako prije ručka traži čokoladu, vi mu, umjesto da je kategorički zabranite, ponudite izbor između bobice jagode i grickalice od suhe jabuke.

Ista situacija je i s odijevanjem. Želite li spriječiti da dijete u sred zime poželi odjenuti kupaći kostim, za ujutro pripremite izbor od dvije kombinacije, naravno koje vama dolaze u obzir. Ako i ne bude oduševljeno, s vremenom će prihvatiti ovakve dogovore.

Izbjegnite kritične situacije

To znači da treba izbjegavati mjesta i situacije gdje ćete morati puno govoriti "NE". Osigurajte djetetu prostor da se kreće, istražuje, kreativno izražava i osjeća se slobodno, a da opet bude sigurno i zaštićeno. Dobro mjesto za to je park ili priroda ako odlazite na izlete. Zadržavanje u zatvorenom, u gostima, u trgovini s igračkama - sve su to mjesta koja mogu poticati nestašluke.

Naravno ne možete uvijek izbjeći sve potencijalno kritične situacije. Blagajnu sa slatkišima sigurno ćete teško izbjeći, ali dijete mora naučiti da ne može uvijek imati nešto slatko. Idite u trgovinu kad vam je dijete odmorno i ne zadržavajte se duže od dva sata.

Ignorirajte male nepodopštine

Život nudi puno situacija u kojima možete zadovoljiti svoju potrebu da djetetu prenesete određena znanja i vještine. Međutim, nitko pa ni dijete neće izdržati ako ćete od jutra do mraka ispravljati njegove postupke. Ako skače po lokvama, a vi tako i tako idete prema kući, tada ga pustite da se igra. I nema ništa strašno u tome da povremeno umjesto pidžame spava u svojoj omiljenoj majici.

Ne mora svaka situacija biti povod za iskazivanjem moći nad djetetom. Pustite dijete neka zadovolji svoju potrebu za pustolovinom, zabavom, igrom, istraživanjem i slobodom, kad god je to moguće. Ako pritom sebe i druge ne dovodi u opasnost, niti ikome drugome niti sebi šteti, možete slobodno malo popustiti.

Govorite onako kako i mislite

Budite čvrsti kad jednom kažete "NE" i kad je situacija opasna. Budite jasni i nastupite čvrstim glasom:"Stani! Mačku ne smiješ vući za rep! Dođi ovamo!" Popustljiv ton kao:"Ljubavi moja, opet ljutiš mamu", šalje dvosmislenu poruku i sigurno neće odvratiti dijete da povlači mačku za rep.

Vaše dijete mora po tonu vašeg glasa i držanju tijela vidjeti kad vam je nešto važno, a kad nije. Ako vas posluša, nasmijte mu se ili ga zagrlite i recite primjerice:"Veseli me, da se možemo dogovoriti!"

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia