Ova tema je na repertoaru već među vrtićkom djecom, a vi kao roditelj morate također reći svoju verziju na to važno i prije svega aktualno pitanje

U pitanju "Mama, kako nastaju djeca" ili "Što je to seks?" djeca ne vide ništa nepristojno ni loše. Dijete u biti ne razumije što se to pod pojmom "seks" sve podrazumijeva, već zna neku jednostavnu istinu koju odrasli treba samo odgovorom potvrditi. Zbog toga je važno da u vašem odgovoru nema "loših" osjećaja jer njima nesvijesno formirate mišljenje djeteta u vezi s odnosom muškarca i žene.


Ako ćete se zacrvenjeti, zbuniti ili početi mucati, dijete će vidjeti da vam je neugodno, neće razumjeti što se zbiva, je li možda pitalo nešto što se ne smije pitati, što je sramota... Dok je dijete tako maleno, odgovorite mu primjereno njegovoj dobi, jednostavno, ali uvijek odgovor bazirajte na istini kako bi dijete seksualnost shvaćalo kao normalan dio života.



Anegdota: Dječak je vidjevši parenje dva psa na livadi pitao: "A što oni to rade, mama?" Mama je obrisala hladni znoj s čela i hladno odgovorila: "Češu se jer imaju buhe!". Ovakva situacija će svakoga nasmijati, ali je li u redu odgovoriti djetetu takvu bedastoću?


Najbolji je neutralan odgovor


Puno ovisi o vama hoće li dijete prihvatiti seksualnost kao nešto normalno i lijepo ili sramotno i nepristojno. Zato je važno u objašnjavanju izbjegavati previše detalja koji će povući nova pitanja, a vas sve više zbunjivati u odluci što reći. Budite jednostavni i recite neutralno primjerice kako se djeca rađaju iz mamina trbuha, a to se dogodi jer se mama i tata jako vole.


Možda će vaš mališan tražiti daljnja objašnjenja, no zadržite i dalje neutralan ton, izbjegnite točne detalje, ne širite priču i koristite se metaforama. Detalje ćete objašnjavati vjerojatno u godinama koje slijede, no za sada je dovoljno da dijete zna da je ono prije svega plod mamine i tatine ljubavi. To će sigurno zadovoljiti njegovu znatiželju.