10 super moćnih rečenica koje treba govoriti svom djetetu

Roditelji moraju konstantno biti svjesni što i kako govore. Negativni komentari ili prepirke mogu vrlo brzo skrenuti razgovor u potpuno neželjenom smjeru. Tada više nismo svjesni sebe i utjecaja naših riječi na malene uši bilo da se obraćamo njima ili partneru

Naše riječi dugoročno oblikuju obiteljsku stvarnost, njezinu budućnost i odnose u njoj. Ono o čemu govorimo ili ne govorimo oblikuje nas i odnose u obitelji. Možda ne govorimo direktno djeci, ali ona su uvijek tu negdje prisutna. A kad pričamo s njima baš su ti razgovori oni koje prvo treba mijenjati. Za početak češće izgovarajte sljedeće rečenice:

  1. Sviđaš mi se!

Ovo je drukčija rečenica od "Volim te." Ona govori, "Sviđa mi se tko si ti kao osoba." Koristite ih obje.

  1. Ti brzo učiš.

Učenje je prirodna stvar. Djeca stalno uče. Učenje je njima ustvari igra. Što im govorite rano u njihovom djetinjstvu tako će se odnositi prema učenju kasnije u životu kad će biti teže i više frustracija.

  1. Hvala

Jednostavne riječi poput ove znak su poštivanja. Socijalne vještine su presudne u životu i najbolje je početi vježbati ih vrlo rano.

  1. Hajdemo se dogovoriti…

Radi se o nekoliko osnovnih pravila funkcioniranja u obitelji koja ste zajedno dogovorili. Ona mogu pomoći izbjeći uobičajene nesuglasice i biti pouzdan okvir u trenucima kad do problema ili sukoba dođe.

  1. Reci mi više o tome.

To je poziv djetetu da s vama podijeli svoje misli, osjećaje i ideje. Ova rečenica uključuje i vaše slušanje što je djetetu vrlo važan dar. Kad ga slušate govorite mu da vam je stalo.

  1. Hajdemo čitati.

Čitanje vašem djetetu donosi obilje koristi. Ono ga uči mnogo vještina važnih za budući život. Vaš odnos raste i obogaćuje se, a raste i želja za učenjem novih znanja. Knjige također otvaraju vrata prema svijetu, ljudima, dalekim zemljama i idejama.

  1. Svi griješimo.

Problemi se događaju. Nitko nije savršen. Rješavanje problema i učenje iz grešaka važne su životne vještine. Kad se dogodi situacija u kojoj shvatite da niste dobro postupili ili ste nešto pogriješili, shvatite je kao priliku da pokažete svojoj djeci kako preuzeti odgovornost za pogrešku i kako krenuti dalje. Ako to ne shvate, djeca su sklona mučiti se svojim pogreškama i patiti od osjećaja da vas ne mogu zadovoljiti i da nisu savršena. Skinite im taj teret s leđa odmah i učite ih kako da ga sami skidaju.

  1. Žao mi je.

Ovu rečenicu nije teško naučiti. Najbolje odmah, i naučite se zaustaviti prije no što kažete nešto što ćete kasnije požaliti i što će zahtijevati da kažete da vam je žao.

  1. Što misliš?

Postavljanje pitanja djeci daje im šansu da se uključe u obiteljske razgovore i uči ih donošenju odluka te preuzimaju odgovornosti za vlastite izbore. Izražavanje onoga što misle i postavljanje pitanja drugima važne su vještine u cijelom životu.

  1. Da

Naravno da je "Ne" još uvijek potrebna riječi, no još uvijek često čekamo da se "ne" dogodi. Ako se unaprijed postavite tako, shvatite ćete da "ne" ne morate izgovarati toliko često. Ako na "Hajdemo se igrati" prvo kažete "Ne" umjesto "Može, ali prvo moramo pospremiti tanjure u sudoper" shvatit ćete da se ustvari rekli "da" s malom odgodom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Mindvalley: Holistički odgoj

Donosimo vam prvi dio intervjua s osnivačem i…

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe…

10 zaboravljenih duhovnih istina o odgoju djece

Većina nas je u svom životu doživjela jedno…

Pročitajte i:

sto napraviti kad se dijete izgubi

Izgubili ste dijete iz vida? Ovako se trebate vi i dijete ponašati!

Često je dovoljno samo okrenuti pogled u drugu stranu i vaše dijete je nestalo u…

maleno dijete

Je li moje dijete premaleno? Saznajte činjenice o rastu djece koje vrijedi znati!

Provjerite prati li vaše dijete svoju krivulju rasta ili koliko njegov rast odstupa od očekivanoga.…

Što ako je dijete ipak vidjelo horor scenu i uplašeno je?

U kinima se upravo prikazuje nasilan film "Joker" o kojem je naša suradnica Iva Brčić…

djeca i mobiteli

Psiholog upozorava: mnogi roditelji propuste naučiti djecu ovu važnu vještinu

Naš moderni svijet prepun je odvraćanja pozornosti. Na svakom koraku vreba mobitel, tablet ili televizor…