10 najvećih dječjih strahova

Strahovi su neizbježan dio života. Često su povezani s fazama u razvoju svakog djeteta. Što ih izaziva i što napraviti kad strah preraste u poremećaj koji ometa razvoj djeteta

Smisao straha je da nas štiti od opasnosti i uči nas oprezu. Djeca ga često za mnoge stvari nemaju pa ih za to vrijeme štiti strah roditelja. Tako djeca uče što je opasno, a što nije.

Strahovi povezani s razvojem prate najčešće vrijeme promjena u životu djeteta. Primjerice majka je izašla u park s jednogodišnjom djevojčicom koja se po prvi put odvaja od nje da bi istražila zanimljivu ljuljačku. Vrlo brzo djevojčica se uplaši da će izgubiti majku i vraća joj se uz plač. Na taj način joj je strah omogućio da istraži novu stvar, ali da se pritom ne izgubi. Sličan proces se događa i sa starijim djetetom. Primjerice dječak prvi puta ostaje sam na nekom sportu. Nakon što se majka ponovno vrati, strah kojeg je dijete osjećalo zamjenjuje osjećaj ponosa i dječak je time napravio još jedan korak u odrastanju.

Promjene u odrastanju mnoge djece su primjerice polazak u vrtić, školu, ulazak u pubertet. Mnogi od razvojnih strahova odjednom nestaju kad dijete prođe spomenutu fazu i navikne se na novu situaciju. Naravno sve to ne prolazi bez roditelja ili djetetu važnih bliskih ljudi. Njihova blizina je vrlo važna jer ako ih nema strahovi mogu postati preveliki i razvući se.

10 najčešćih strahova kod djece:

  • Mrak
  • Odvajanje
  • Gubitak ljubavi
  • Čudovišta i provalnici
  • Životinje
  • Voda
  • Pogreške
  • Bolest i smrt
  • Samostalnost
  • Liječnik

Roditelji kao sigurno sidro

Kad djeca osjećaju strahove, roditelji se trebaju odmah uključiti makar strahovi izgledali smiješni, nebitni ili iracionalni. Strahovi su dio razvoja i da ne bi prerasli u poremećaj, roditelji moraju primjereno reagirati. To ne znači da im strahove treba "oduzeti". Naprotiv njih treba doživjeti pa se naučiti nositi s njima i na kraju ih pobijediti. I to uz mnogo roditeljske podrške, zagrljaja, razgovora i pažnje.

Neka dijete osjeća da vam ga shvaćate ozbiljno i da mu želite pomoći da pobijedi strahove. Možete zajedno crtati strahove, izrađivati figure od plastelina, ispričati mu priču s istim strahom, ali s pozitivnim krajem, igrati se uloga ili čitati prigodne slikovnice. Sigurno iz rukava možete izvući i vlastitu priču kad ste kao dijete osjećali sličan strah. Tako pokazujete djetetu da ste strah savladali i da ono to isto tako može.

Teži poremećaji uzrokovani strahovima

Strahovi koji ostanu neprepoznati i bez podrške roditelja mogu se pretvoriti u ogromna "čudovišta" te kasnije dovesti do težih poremećaja kao što je depresija. Događaji koji ih mogu izazvati su smrtni slučajevi, razdvajanje roditelja, teške bolesti u obitelji i napad psa. Također tjelesno kažnjavanje, zlostavljanje ili emocionalno zanemarivanje mogu izazvati strahove koji prelaze u poremećaje. Katkad se djetetovo ponašanje, koje je u strahu, tumači kao nezainteresiranost i nedostatak motivacije, a katkad djeca dulje razdoblje pokazuju zabrinutost za svakodnevne događaje, napeta su, preburno reagiraju i tuže se na bolove u trbuhu ili glavi. Kod starije djece se jači strahovi manifestiraju kroz ubrzani puls, znojenje, trzanje tijela, mucanje, tikove. Pojave li se ovakvi znakovi da se s djetetom nešto događa, svakako potražite pomoć psihologa. On će vas uputiti kako adekvatno pomoći djetetu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

U svijetu dječje anksioznosti

Strahovi i različiti oblici anksioznosti sastavni su dio…

Pročitajte i:

Nešto potpuno jedinstveno u svijetu: hrvatska aplikacija Pričalica

Ako ste dosad vi bili jedina "audio-aplikacija" svojoj djeci prije spavanja, stiže pomoć, i to…

Stariji brat utječe negativno na razvoj govora mlađeg djeteta?

Logično je ako mislite da će dijete koje ima starijeg brata ili sestru odrasti u…

Dijete zadržava stolicu! Zašto?

Sve se češće susrećem s pitanjima roditelja o vršenju nužde kod djece, zašto dijete ne…

Posvećen roditelj vrijedi više od gomile igračaka

Stručnjaci naglašavaju da izostanak provođenja kvalitetnog vremena s djetetom kasnije može rezultirati raznim poteškoćama u…