Znate li zaštititi svoju djecu od opasnosti na internetu?

Na današnjem okruglom stolu, (O)siguran online, na temu sigurnosti djece na internetu znanja i iskustva razmijenili su hrvatski stručnjaci te direktorica švedske vladine organizacije, Swedish Media Council, Ewa Thorslund. Pogledajte i brošuru koja sadrži informacija za roditelje i nastavnike kako se baviti ovom tematikom

Na okruglom su stolu uz gđu. Thorslund govorili Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, Tea Brezinšćak, psihologica iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, Ivo Jakić, policijski savjetnik Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a i Walter Leonhartsberger Schrott, predsjednik uprave Wiener osiguranja VIG.

Tea Brezinšćak, Ivo Jakić, Ewa Thorslund, Ivana Milas Klarić, Walter Leonhartsberger Schrott, Lana Ciboci i moderator okruglog stola Ivan Fedor

Okrugli stol potaknut je zabrinjavajućim statistikama: prema istraživanju 75% predškolske djece koristi se tabletom bez nadzora (1), 88% djece i mladih izjavilo je da su svjedočili zlobnim komentarima i neprimjerenom ponašanju drugih na društvenim mrežama (2), a 62% roditelja zabrinuto je zbog dostupnosti neprimjerenog online sadržaja djeci (3). Zahvaljujući internetu vrlo lako i brzo možemo saznati sve što nas zanima, ali upravo takva brzina i protočnost informacija ima svoje negativne stane. Ponekad je teško razlučiti je li sadržaj istinit ili lažan, a ovakva vrsta promišljanja je djeci posebno teška stoga im je potrebna pratnja odraslih kako bi razvili kritičko mišljenje i postali svjesni medijski korisnici. Također, osnovni problem je što roditelji ne znaju koje su sve opasnosti na internetu, nisu dovoljno upoznati s brojnim društvenim mrežama te iz tog razloga nisu u mogućnosti pripremiti djecu za online svijet.

Upravo ih navedenih razloga organiziran je okrugli stol na temu sigurnosti djece na internetu. Društveno odgovorni projekt Wiener osiguranja, (O)siguran online koji uključuje okrugli stol, predavanja u školama i predstavljanje brošure roditeljima i nastavnicima pod pokroviteljstvom je Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Zanimljivo je bilo čuti švedski pristup edukaciji i zaštiti na internetu i koliko se ozbiljno tome daje važnost

Predsjednik uprave Wiener osiguranje na okruglom stolu je izjavio:

"Već sedmu godinu zaredom organiziramo Social active day, projekt društveno odgovornog poslovanja kroz koji naši djelatnici doprinose rješavanju određenog društvenog problema. Ove godine odlučili smo ukazati na rastući problem ugrožene sigurnosti djece na Internetu. Ostvarili smo suradnju s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu i njihovim projektom "Djeca medija" u okviru koje će održati edukativne radionice za roditelje i nastavnike u 12 škola koje će nominirati i odabrati naši djelatnici. Prije svega, cilj nam je pomoći roditeljima i nastavnicima da zaštite maloljetnike i pripreme ih na opasnosti s kojima se mogu susresti na internetu..."

Roditelji mogu smanjiti rizik od potencijalnih opasnosti za djecu na internetu, a ključna stvar je razgovor s djecom. Jednako kao u stvarnom svijetu i u virtualnom svijetu je potrebno postaviti pravila i očekivanja od djece te im objasniti koje su posljedice određenih postupaka. Roditeljima bi bilo lakše zaštititi djecu ako je računalo smješteno u dijelu kuće u kojem borave svi ukućani. Važno je na uređajima prilagoditi postavke pretraživanja, blokirati pornografske i ostale neprimjerene sadržaje. Djeci treba objasniti kako je opasno otkrivati osobne informacije na društvenim mrežama, u porukama ili na blogu.

Istraživanja govore da što djeca više vremena provode na društvenim mrežama, osjećaju se nezadovoljnije. Osjećaj nezadovoljstva javlja se u vezi s njihovim postignućima u školi, vanjskim izgledom i standardom života općenito. Ipak, prema istraživanjima, ono zbog čega se osjećaju pozitivnije svakako su brojna prijateljstva. U brošuri se nalaze informacije koje društvene mreže djeca vole i kako im pomoći da se njima pravilno služe.

(O)siguran online brošura predstavila je potencijalne izvore opasnosti za djecu na internetu od neprimjerenih sadržaja, izazova društvenih mreža i elektroničkog nasilja. Brošuru s konkretnim savjetima kako zaštiti djecu na internetu možete preuzeti na sljedećoj poveznici: http://beckaskola.com/osiguran-online/

1 Istraživanje Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, lipanj 2017.: http://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/prvo-nacionalno-istrazivanje-o-predskolskoj-djeci-pred-malim-ekranima/

 

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Kratki vodič kroz medijsku pismenost

Počeli 2. Dani medijske pismenosti: kako se lakše…

Sigurno korištenje instagrama - praktični savjeti

Ususret Danu sigurnijeg interneta koji se obilježava 5.…

Pročitajte i:

Mladi pokretači promjena na Global Children's Designathonu Zagreb

Zagreb je prošle subote, 16. studenog 2019. godine, već četvrtu godinu zaredom bio domaćin Global…

Najšarmantniji advent u gradu donosi pregršt dobre zabave i vrhunski gastro festival

Iščekivanju je konačno kraj! Zagreb je službeno ušao u najzabavnije doba godine, a s nestrpljenjem…

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o pravima djeteta koja je nadahnula pozitivne promjene…

Djeca su se naplesala i napjevala na CHRISTMAS STORY koncertu Lisinskom

Ove nedjelje pjesmom i plesom, smijehom i veseljem u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog otvorena je…