Stručnjaci govore o razvoju kompetentnog djeteta već od samog rođenja, no što to znači? Biti kompetentan znači biti sposoban, fleksibilan, imati autoritet i, isto tako, ne samo posjedovati određene vještine i stavove, već znati ih koristiti. Kojih osam kompetencija trebamo, kao roditelji i odgojitelji, poticati kod djece već u predškolskoj dobi? O tome će na trećoj edukativnoj konferenciji Mliječni zub, pod nazivom „Kompetencije djeteta novog doba“, 8. i 9. ožujka u Zagrebu govoriti vodeći europski i domaći pedagozi i odgojitelji, autori i roditelji.

Godi Keller, poznati norveški pedagog, Waldorfski učitelj i autor, širom Europe održava Škole za roditelje. Njegova predavanja puna su emocija, topline i životnog iskustva, koje je stekao godinama radeći s obiteljima. Postoje li neke vještine i sposobnosti koje djeca trebaju razviti i mimo onih zacrtanih u odgojno obrazovnim programima, vještine za život? Godi Keller u svom zagrebačkom predavanju, u subotu 9. ožujka, govorit će baš o tim životnim kompetencijama - kvalitetama poput povjerenja, samopoštovanja, znatiželje i snage volje. Nakon inspirativnog predavanja, održat će interaktivnu radionicu za roditelje, o uvijek aktualnoj temi – postavljanju (i kršenju) granica. Kako usmjeriti svoje dijete, ali ne narušiti njegov integritet; kako ga voditi kroz život, ali poštujući njegove odabire – samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti iskusni pedagog i peterostruki djed.

Poznato je kako skandinavske obitelji i odgojitelji već od najranije dobi djecu ostavljaju spavati na otvorenom, bez obzira na vremenske uvjete. Polaskom u vrtić i školu boravak na otvorenom u prirodi dobiva još više na važnosti, kada se s djecom ciljano provode razne aktivnosti učenja kroz igru. Možemo li u Hrvatskoj nešto naučiti iz primjera nordijskih zemalja, čut ćemo na predavanju švedske profesorice i odgojiteljice Laile Gustavsson, uz mnoštvo praktičnih primjera kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom u prirodi kao mjestu za igru i učenje.

zivotne-kompetencije-i-vjestine-djeca-trebaju-razviti-vec-u-vrticu

Kako vidimo našu djecu?

Kako odrasla osoba pristupa svojoj ulozi odgojitelja djeteta, bilo kao roditelj ili pedagog, ovisi o njegovoj predodžbi djeteta. Slika djeteta u očima odrasle osobe predstavlja njegov doživljaj o tome što je djetinjstvo i kako bi djeca trebala živjeti svoj život. Kao takvi, odrasli će imati stavove o tome što je "normalno" za dijete, uključujući ono što se od njih očekuje i kako bi trebali provoditi svoje vrijeme. Profesorica Verity Campbell-Barr s britanskog Sveučilišta u Plymouthu, predstavit će zanimljivo istraživanje o tome kako vrtićki odgojitelji u šest europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, vide djecu s kojom rade i kako ta slika utječe na njihov odnos i rezultate koje postižu.

Uz šest interaktivnih radionica na temu različitih kompetencija djece, na konferenciji Mliječni zub u subotu 9. ožujka održat će se okrugli stol i tribina sa zanimljivim gostima. Bruno Šimleša, sociolog i popularni autor, na okruglom stolu nazvanom „Kompetencije potrebne za život“ razgovarat će s uspješnim pojedincima i roditeljima – dr. Zoranom Bahtijarevićem iz Klinike za dječje bolesti, psihologinjom i glazbenicom Majom Vučić te Manuelom Šola, narađivanom poduzetnicom. Iz vlastitog životnog i roditeljskog iskustva otkrit će koje sposobnosti i vještine smatraju prijeko potrebnim za uspjeh u životu, a koje su i sami poticali kod vlastite djece.

Konferencija će završiti tribinom „Gdje su granice dječje slobode?“, koju će također moderirati Bruno Šimleša. Uz uvodne riječi dječje psihologinje Tanje Sever i pedagoginje Tanje Pap, u interaktivnom razgovoru glavnu će riječ imati publika. Odgovorni roditelji širom svijeta pitaju se kako odabrati ispravne odgojne postupke, dati li djetetu slobodu i u kojoj mjeri ili ga kontrolirati. Pravo je umijeće znati razlikovati potrebe od želja, emocionalnu podršku od emocionalne ucjene, razvoj  odgovornosti, a ne poslušnosti djeteta te u skladu s tim svojom autentičnošću, poštujući vlastite osobne granice i integritet, stvarati uvjete za rast i razvoj djeteta.

Mliječni zub je „kids friendly event“ koji tijekom cjelodnevnog programa u subotu 9. ožujka osigurava boravak djece u igraonici, gdje će se održati i dvije radionice za djecu Relax Kids 4All te čitalački kutak Školske knjige i Hrvatskog čitateljskog društva. Dječju igraonicu oprema Babycenter, službena voda konferencije je Jana voda s porukom, sponzor pauza za kavu i domaćin konferencije je Kraš, a konferenciju podržavaju i Nivea te Biorela. Stručni pokrovitelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tekst i foto: press