U skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba se već nekoliko godina provodi akcija „Zima topla svima“, koja i dalje traje. Zima je pokazala svoje zube, i psi, a posebno štenad, trebaju toplo mjesto za spavanje. Zato molimo građane da se organiziraju u kvartu, među svojim prijateljima, rođacima, u školama ili firmama u kojima rade, organiziraju skupljanje tih starih stvari. Napravit ćete nešto korisno za druge, jer neće vas ništa koštati, a osjećat ćete se dobro. Neka se i vaša djeca priključe ovim akcijama kako bi odmalena stjecala osjećaj za pomaganje drugima i razvijala suosjećanje za slabije.

Sklonište Dumovec moli sve prijatelje životinja da pomognu u skupljanju starih dekica, jer jako je hladno i bit će uskoro i puno snijega, a kad već ne možemo imati prazno sklonište, onda barem da im bude toplije dok čekaju svoj dom! Podijelite ovu informaciju svojim prijateljima, obitelji, kolegama na poslu, napravite akcije, podijelite ideju u školama i vrtićima u koja idu vaša djeca ili u teretanama u koje idete i sami.

Osim pomoći psima u skloništima, obratite pozornost na ptičice kojima je također u ovo hladno vrijeme teško doći i do vode ako je smrznuta i do hrane. Ono čime je moguće hraniti ptice su neslane i nepržene sjemenke suncokreta, kukuruza, bundeve, prosa ili gotove hrane za papagaje i kanarince, životinjska mast (ostatke kožice koje objesite za špagicu pa na drvo ili žbunj), dijelići jabuke ili suhe smokve, kuhana riža, tjestenina, kuhani kukuruz. Nemojte ih hraniti ostacima svježeg kruha jer od njega mogu čak i uginuti.

Pripazite da im hranu ostavljate dovoljno daleko od njihovih prirodnih neprijatelja.

zivotinje-u-nasem-gradu-trebaju-pomoc-zimi
, Image: 310781835, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Tekst: Ivančica Tarade; sklonište Dumovec

Foto: Profimedia; sklonište Dumovec