Zeleni vikend u ZOO vrtu grada Zagreba

Svjetski se dan zaštite okoliša ove godine obilježava u srijedu, 5. lipnja pod sloganom „Vaš vas planet treba ujedinjene u borbi protiv klimatskih promjena“. Važnost te borbe trebaju osvijestiti svi građani – od najmlađih do najstarijih, pa je Zoološki vrt grada Zagreba osmislio bogat program za vikend uoči Svjetskog dana zaštite okoliša. Tako su subota i nedjelja, 1. i 2. lipnja dobili nadimak Zeleni vikend

U subotu će od 11 do 16.30 sati na Zebrinu trgu biti organizirane zanimljive edukativne radionice. Djeci će se oslikavati lica, a koliko dobro surađuju s roditeljima pokazat će kroz obiteljska natjecanja. Svoja će im vrata otvoriti čarobna bolnica za zečeve iz koje će provirivati i veliki zec Sunny. Maskota je to suorganizatora programa Sonnenthermi iz Austrije.

Inače, Svjetski se dan zaštite okoliša obilježava na godišnjicu održavanja konferencije Ujedinjenih naroda na kojoj je 1972. godine u Stockholmu usvojen Program zaštite okoliša UN-a. Klimatske promjene na koje se upozorava ove godine, utječu na svaki kutak svijeta. Posebno je snažan njihov utjecaj na biljni i životinjski svijet.

Indija je jedna od najbogatijih zemalja svijeta po biološkoj raznolikosti

Po kojim je životinjskim vrstama jedinstvena te koje su od njih najugroženije, otkrit će Čari Indije, program koji u nedjelju traje od 11 do 17 sati.

Zoolozi ističu da u Indiji obitava velik broj ugroženih vrsta životinja od kojih je čak polovina svrstana u endemične. Neke od indijskih životinja koje posjetitelji svakako trebaju obići u nedjelju, su Hanumanovi languri čije je dvomjesečno mladunče sve razigranije, te kraljevska kobra, najduža otrovnica na svijetu koja je prije pola godine prvi put stigla u Zoološki vrt grada Zagreba.

Pored nastambe gabonske ljutice u Tropskoj će kući edukatori posjetitelje upoznavati s preparatima među kojima su tigrovo krzno, slonov zub i paunovo perje. Na istom će se mjestu nalaziti i radionica izrade indijskih životinja od otpadnih materijala s ciljem ukazivanja na važnost recikliranja.

I drugi će sadržaji biti nadahnuti Indijom. Svi željni tjelovježbe na zelenoj će se površini kod Lavljeg mosta moći uključiti u radionicu Jogiraj se gdje će učiti osnove joge.

U paviljonu Sichuan izrađivat će se prirodne tetovaže od kane. U Traperskoj kolibi na svaki će puni sat
počinjati pričanje drevnih indijskih priča.

Program Čari Indije Zoološki vrt stvara u suradnji s Veleposlanstvom Indije i Indijskim kulturnim centrom udruge Lotos Zagreb.

Tekst i foto: ZOO vrt grada Zagreba

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Dan zdravlja i Žablji dan u ZOO vrtu grada Zagreba

Vikend pun akcije u Zoološkom vrtu: Žablji dan i Dan zdravlja

U subotu 6. travnja u Zoološkom vrtu grada…

Prinova u ZOO vrtu - malena zebrica posjetiteljima oduzima dah

Zebra Sabina postala je mama! U nedjelju, na…

Pročitajte i:

Dođite na ogledne satove i upišite novu sezonu ART radionica za male i velike!

Pod vodstvom Melite Omeragić, kiparice i waldorfske pedagoginje i Petre Popović, magistre edukacije likovne kulture…

Novi broj National Geographica otkriva rađanje Europe i prvih Europljana

Europljani koji žive danas, u bilo kojoj zemlji, raznovrsna su mješavina drevnih predaka koji potječu…

Volite štrudle? Onda se u rujnu vidimo u Jaškovu

Jedno od onih događanja na koje dođete nakon što ste tjedan dana postili pa da…

Znanstvene radionice časopisa National Geographic Hrvatska na otoku Krku

Ako ljetujete na Krku, svakako povedite svoje mališane u Omišalj i Njivice na znanstvene radionice…