Zeleni vikend u ZOO vrtu grada Zagreba

Svjetski se dan zaštite okoliša ove godine obilježava u srijedu, 5. lipnja pod sloganom „Vaš vas planet treba ujedinjene u borbi protiv klimatskih promjena“. Važnost te borbe trebaju osvijestiti svi građani – od najmlađih do najstarijih, pa je Zoološki vrt grada Zagreba osmislio bogat program za vikend uoči Svjetskog dana zaštite okoliša. Tako su subota i nedjelja, 1. i 2. lipnja dobili nadimak Zeleni vikend

U subotu će od 11 do 16.30 sati na Zebrinu trgu biti organizirane zanimljive edukativne radionice. Djeci će se oslikavati lica, a koliko dobro surađuju s roditeljima pokazat će kroz obiteljska natjecanja. Svoja će im vrata otvoriti čarobna bolnica za zečeve iz koje će provirivati i veliki zec Sunny. Maskota je to suorganizatora programa Sonnenthermi iz Austrije.

Inače, Svjetski se dan zaštite okoliša obilježava na godišnjicu održavanja konferencije Ujedinjenih naroda na kojoj je 1972. godine u Stockholmu usvojen Program zaštite okoliša UN-a. Klimatske promjene na koje se upozorava ove godine, utječu na svaki kutak svijeta. Posebno je snažan njihov utjecaj na biljni i životinjski svijet.

Indija je jedna od najbogatijih zemalja svijeta po biološkoj raznolikosti

Po kojim je životinjskim vrstama jedinstvena te koje su od njih najugroženije, otkrit će Čari Indije, program koji u nedjelju traje od 11 do 17 sati.

Zoolozi ističu da u Indiji obitava velik broj ugroženih vrsta životinja od kojih je čak polovina svrstana u endemične. Neke od indijskih životinja koje posjetitelji svakako trebaju obići u nedjelju, su Hanumanovi languri čije je dvomjesečno mladunče sve razigranije, te kraljevska kobra, najduža otrovnica na svijetu koja je prije pola godine prvi put stigla u Zoološki vrt grada Zagreba.

Pored nastambe gabonske ljutice u Tropskoj će kući edukatori posjetitelje upoznavati s preparatima među kojima su tigrovo krzno, slonov zub i paunovo perje. Na istom će se mjestu nalaziti i radionica izrade indijskih životinja od otpadnih materijala s ciljem ukazivanja na važnost recikliranja.

I drugi će sadržaji biti nadahnuti Indijom. Svi željni tjelovježbe na zelenoj će se površini kod Lavljeg mosta moći uključiti u radionicu Jogiraj se gdje će učiti osnove joge.

U paviljonu Sichuan izrađivat će se prirodne tetovaže od kane. U Traperskoj kolibi na svaki će puni sat
počinjati pričanje drevnih indijskih priča.

Program Čari Indije Zoološki vrt stvara u suradnji s Veleposlanstvom Indije i Indijskim kulturnim centrom udruge Lotos Zagreb.

Tekst i foto: ZOO vrt grada Zagreba

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Dan zdravlja i Žablji dan u ZOO vrtu grada Zagreba

Vikend pun akcije u Zoološkom vrtu: Žablji dan i Dan zdravlja

U subotu 6. travnja u Zoološkom vrtu grada…

Prinova u ZOO vrtu - malena zebrica posjetiteljima oduzima dah

Zebra Sabina postala je mama! U nedjelju, na…

Pročitajte i:

alergija na ambroziju

Alergije na ambroziju su u konstantnom porastu. Kako se učinkovitije boriti protiv ovog korova?

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv ambrozije, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, uz…

Lipanjska Sensa je s nama, a uz nju i dar...

Potražite na kioscima novu, lipanjsku Sensu uz koju vas očekuje dar, knjižica Zdravo & Fino…

Znate li što vas čeka u budućnosti?

Već je odavno poznato da ulaganje u infrastrukturu i tehnologiju nije samo važno, nego je…

besplatne kreativne radionice

Ljeto u Cesarcu - besplatne ljetne kreativne radionice za djecu

Ako ste školarci između 6 i 18 godina onda je pred vama zanimljivo ljeto u…