Zagreb je prošle subote, 3. studenog 2018. godine, treću godinu zaredom bio među mnoštvom svjetskih gradova, od Bogote, preko Amsterdama i Johannesburga, sve do Melbournea, kao domaćin jednom nesvakidašnjem događanju - Global Children's Designathonu. Inicijativu za ovaj projekt 2014. godine u Nizozemskoj pokrenuo je Designathon Works, a temelji se na jedinstvenoj metodologiji koja kombinacijom Design Thinkinga i elemenata Maker pokreta potiče kreativnost i kritičko razmišljanje kod djece u dobi od 7 do 12 godina kako bi ona mogla aktivno sudjelovati u dizajniranju bolje budućnosti svijeta. U narednih par godina, inicijativa je kroz Designathon radionice dospjela na šest kontinenata.

Upravo to je bio povod za 1000 djece u 30 gradova svijeta da aktivno provedu navedenu subotu, a njih 36 ugostio je zagrebački HUB385 na radionici u organizaciji Međunarodne komore mladih Hrvatske [JCI Croatia] te Designathon Works Zagreb. Tema Global Children's Designathon radionica svaki put prati neki od UN-ovih Globalnih ciljeva održivog razvoja, a ove se godine radilo o cilju br. 15 - Život na kopnu - s naglaskom na deforestaciju, tj. uništavanje šuma, a pritom i prirodnih staništa te sveopće bioraznolikosti na planetu.

zavrsio-je-jos-jedan-global-childrens-designathon-u-zagrebu

Djeca su tako od jutra krenula istraživati problematiku ove teme. Kroz cjelodnevno su se druženje uz suptilnu pomoć stručnjaka iz područja dizajna, edukacije i Maker pokreta - mentora Petre Ravlić, Sanje Novak, Roberta Vdovića, Kristine Škaler, Ane Armano Linta, Jelene Petrović i Tea Drempetića Čonkića - upoznala s Design Thinking procesom te čitavom metodologijom preko koje su kroz timski rad došla do zanimljivih i pomalo nevjerojatnih rješenja vezanih za deforestaciju. Veoma ih je razveselila razmjena iskustva preko Skypea s vršnjacima iz Tunisa i Ženeve koji su paralelno osmišljavali vlastita rješenja, no kao šećer na kraju cjelodnevnog rada, djeca su imala priliku prezentirati svoja rješenja pred prepunom dvoranom roditelja i uzvanika te stručnog žirija. Da bi taj dio prošao glatko, prezentaciju je moderirala nacionalna predsjednica udruge JCI Croatia - Sven Špehar. Tako je svaka od 10 grupa djece imala priliku čuti konstruktivne komentare na svoja rješenja i odgovoriti na zanimljiva pitanja žirija koji se sastojao od Borisa Jokića - poznatog hrvatskog psihologa i doktora na području obrazovnih znanosti, Andree Štefan Solić - ekologinje iz WWF Adria, te Ante Magzana - suosnivača HUB385 te nekih od najpopularnijih hrvatskih web portala.

zavrsio-je-jos-jedan-global-childrens-designathon-u-zagrebu

Bilo je tu zaista maštovitih i pametnih rješenja koja su djeca tokom radionice osmislila te pretvorila u modele. To je primjerice vozilo koje usisava CO2 te ga pretvara u kisik, ali i nakupine kompresira u ugljen i dijamante. Zatim stroj koji, kad se grad širi na područje s mnogo šuma, premješta odraslo drveće na područje gdje nedostaje šuma ili kisika. Također su osmišljena ptice-dronovi koji nalikuju na galebe koji po danu uz pomoć senzora prepoznaju koji dio šume treba očistiti, zatim skupljeni otpad nose na reciklažu, pritom zalijevaju šumu i kontroliraju je li drveće zdravo, a po noći sade šume na mjestima gdje ju je potrebno obnoviti.

zavrsio-je-jos-jedan-global-childrens-designathon-u-zagrebu

Ova i slična rješenja se nekome možda čine nerealna, no nešto što je zamišljeno prvenstveno kao dobra vježba, tj. priprema mladih kreativnih umova za uspješno kreiranje budućnosti, pokazalo se itekako realnim. Tako su neka od rješenja s prošlogodišnjeg Global Children's Designathona prepoznali stručnjaci koji su ih odlučili i ostvariti. Jedan takav primjer dolazi iz Nizozemske gdje je osmišljen sustav koji unutar škole bodovima nagrađuje djecu koja recikliraju, a ona zatim te bodove mogu zamijeniti za obrok. Drugi primjer osmišljen je u Dubaiju, ali je stigao do investitora u Luksemburgu koji istražuju mogućnost razvoja stroja koji crpi čistu vodu iz meteora da bi je potom dostavio na područja na Zemlji na kojima vode kronično nedostaje.

zavrsio-je-jos-jedan-global-childrens-designathon-u-zagrebu

Takve vijesti svakako su veliko ohrabrenje za daljnje poticanje razvoja kreativnog i kritičkog promišljanja kod djece jer, u konačnici, na njima svijet ostaje.

Global Children's Designathon zasigurno ne bi bilo moguće ovako uspješno realizirati bez pomoći entuzijastičnih partnera koji su prepoznali vrijednost ovog projekta. To su Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj i Feria Projekt - srebrni partneri, te ostali partneri projekta – IBM Hrvatska, HUB385, Catering Zvona, Cedevita, Cerovski Print Boutique, Igepa Plana, JCI Zagreb, WWF Adria, i medijski partner - Radio 808.

Tekst i foto: press