Uz već tradicionalan program matineja u kinima Cinestar u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku, Festival je ove godine besplatne projekcije filmova djece i mladih doveo i u kinodvorane nezavisne kinoprikazivačke mreže u Pazinu, Puli, Poreču, Rovinju, Sisku, Novskoj, Koprivnici i Čakovcu.

Pod krilaticom sedmog izdanja „Svi u kino, kino za sve“ (koja je označila ovogodišnju temu – zajedničko provođenje vremena djece i njihovih roditelja, odnosno skrbnika i najbližih odraslih) Festival je besplatnim projekcijama Disneyjevih blockbustera „Čudesan tim iz McFarlanda“ i „Šašavi dan obitelji Cooper“ te norveškom avanturom „Operacija Arktik“ u kino Europa u Zagrebu na besplatne projekcije privukao stotine djece i roditelja.

zavrseno-sedmo-izdanje-festivala-o-pravima-djece

U kinima u Rijeci, Splitu i Zagrebu organizirane su panel-diskusije s mladima, uz švedski film „Pravila ponašanja“. U diskusijama je sudjelovalo četiristotinjak srednjoškolaca. Kao i prethodnih godina, cjelokupni festivalski program bio je inkluzivan, što znači da su svi sadržaji prilagođeni djeci i odraslima s oštećenjem vida, odnosno sluha.

zavrseno-sedmo-izdanje-festivala-o-pravima-djece

„Ponosni smo što Festival, koji promiče i slavi dječje audiovizualno stvaralaštvo, prihvaćanje različitosti i dostupnost audiovizualnih sadržaja svima, svake godine raste. Progovarajući o temama koje intrigiraju djecu i mlade, ove smo godine otišli korak dalje nastojeći sve to ujediniti kroz zbližavanje djece s roditeljima. Zajednički odlazak u kino odlična je prilika za kvalitetno provođenje vremena obitelji, pogotovo kad se kasnije razgovara o viđenom i doživljenom“, istaknula je umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović.

zavrseno-sedmo-izdanje-festivala-o-pravima-djece

Festival zajednički organiziraju udruga Alternator, UNICEF Hrvatska, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu te partneri Blitz Cinestar i Kino mreža.

zavrseno-sedmo-izdanje-festivala-o-pravima-djece

Tekst i foto: Festival o pravima djece