Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ se tijekom svoje bogate povijesti i plodonosnog djelovanja vodio vizijom dr. Andrije Štampara, jednog od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije i najznačajnijeg promicatelja ideje javnog zdravstva, po kojemu je Zavod i dobio ime.

Povodom 65. obljetnice zavoda predsjednik RH Ivo Josipović i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić otvorili su Centar za preventivnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koji će građanima, između ostalog, ponuditi preventivne liječničke preglede i savjetovanja, testove intolerancije na hranu (270, 180, 90 i 22 namirnice), izrade individualnih programa prehrane, izrade individualnih programa tjelesne aktivnosti i analize tjelesne mase te brojne druge medicinske testove, pretrage i usluge. Centar će omogućiti i genska testiranja, odnosno DNA testove koji daju odgovor na pitanje kako geni utječu na reakciju pojedinca na prehranu i vježbanje, a dobiveni rezultati omogućit će kvalitetniji pristup prehrani i tjelesnoj aktivnosti, čime se zdravstveni status može znatno poboljšati. Unutar Centra za preventivnu medicinu djelovat će i telefonsko savjetovalište za unapređenje zdravlja te e-mail savjetovalište.

65 godisnjica Zavoda

Oni koji na Dan otvorenih vrata posjete Centar za preventivnu medicinu na adresi Mirogojska cesta 16, imat će priliku besplatno napraviti preventivni liječnički pregled, EKG, spirometriju, analizu tjelesne mase uz preporuke primjerene tjelesne aktivnosti, mjerenje krvnog tlaka, kontrolu šećera u krvi te će se moći savjetovati s nutricionistom. Građani će u Centru na raspolaganju imati interdisciplinarni tim stručnjaka koji se sastoji od liječnika specijalista javnog zdravstva, profesora kineziologije, nutricionista, medicinske sestre i drugih stručnjaka prema potrebi.

Tjedan posvećen zdravlju, u kojemu je Zavod predvidio brojna događanja i aktivnosti, završava u subotu, 12. travnja, prigodnim javnozdravstvenim događajem pod nazivom „Zavod Zagrebu“. Tad će se na Cvjetnom trgu građanima ponuditi brojni besplatni zdravstveni pregledi i savjetovanja te edukativni sadržaji.