Cilj je projekta je osigurati snažniju podršku i pomoć maloljetnim i mladim majkama pri nastavku školovanja i zapošljavanju te pomoć u brizi i skrbi za dijete, kao i ojačati njihovu ulogu u zajednici kroz informiranost, educiranost i unapređenje osobnih kompetencija i socijalnih vještina.

„Već u prvim mjesecima provedbe projekta ostvarili smo značajne rezultate i pokrenuli promjene u smjeru jačanja podrške maloljetnim i mladim roditeljima u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prema posljednjem popisu stanovništva na području županije ima ukupno 79 majki u dobi od 15 do 19 godina te 747 majki u dobi od 20 do 24 godine i cilj nam je osigurati im svu potrebnu pomoć kako bismo ih osnažili za samostalan život i kvalitetnu roditeljsku ulogu“, istaknuo je Bojan Krsnik, voditelj projekta Zajedno za mame iz Udruge roditelja Korak po korak.

Uskoro i savjetovalište za maloljetne i mlade majke

Na okruglom stolu predstavnici i partneri na projektu prezentirali su svoje uloge, informativne materijale i aktivnosti koje provode u okviru projekta. Tako su predstavljeni rezultati edukacije „Standardi kvalitete socijalnih usluga – modeli socijalnih usluga“ održane početkom travnja koja je pripremila partnere na kvalitetnije pružanje usluge korisnicama.

Veća razina kvalitete bit će osigurana i skorim uspostavljanjem savjetovališta za maloljetne imlademajke s područja Koprivničko-križevačke županije koje će djelovati u okviru Udruge Hera u Križevcima i nuditi pomoć, savjete i razmjenu iskustava kroz individualne susrete ili grupe podrške. O uslugama savjetovališta maloljetni i mladi roditelji mogu se već sad informirati putem posebne brošure koja je izdana u okviru projekta, a Centri za socijalnu skrb predviđaju potrebu novčanih davanja korisnicama za plaćanje putnih troškova kako bi i one izvan mjesta savjetovališta mogle koristiti njegove usluge. Tim će korisnicama korištenje usluga olakšati i mobilni tim stručnjaka, koji će Udruga Hera uskoro osposobiti izradom baze volontera koji će djelovati u okviru projekta.

zajedno-za-mame-veca-podrska-i-pomoc-maloljetnim-majkama-u-koprivnicko-krizevackoj-zupaniji

Važnost prevencije maloljetničkih trudnoća

Na okruglom stolu istaknuto je kako i srednje škole prepoznaju potrebu uključivanja ne samo maloljetnih majki, već i očeva u savjetodavni rad, a prepoznata je i potreba prevencije maloljetničkih trudnoća informiranjem učenika u redovnoj nastavi. Daljnje aktivnosti projekta uključuju početak pilot-primjene modela pružanja socijalnih usluga te mentorske sastanke i dodatne okrugle stolove na kojima će sudionici projekta imati prilike za razmjenu iskustava te međusobno umrežavanje i jačanje suradnje s ključnim dionicima iz sustava. Konačan rezultat projekta bit će izrada protokola o postupanju u slučaju maloljetničke trudnoće, koji podrazumijeva suradnju obitelji i nadležnih institucija, osobito škole te ustanova socijalne i zdravstvene zaštite. U okviru projekta bit će objavljena i publikacija s najznačajnijim zaključcima te preporukama za daljnje aktivnosti usmjerene na pomoć i podršku maloljetnim i mladim majkama i njihovim obiteljima.

Tekst i foto: Udruga roditelja Korak po korak