Zagrepčanka 512, utrka stepenicama

Utrka koja vas izaziva da je trčite!

U subotu 8. 12. 2018. u 10 sati u poslovnoj zgradi Zagrepčanka (Savska cesta 41, Zagreb) starta ZAGREPČANKA 512 – jedinstvena utrka od 490 stepenica koju organizira Društvo športske rekreacije Aktivan život.

Natjecatelji startaju u prizemlju poslovne zgrade, svladavaju stazu od čak 490 stepenica, a cilj se nalazi na 25. katu odakle se pruža prekrasan 360° pogled na Zagreb.

Na ovu posebnu utrku mogu se prijaviti svi građani, rekreativci, aktivni sportaši pa i profesionalni trkači. Do danas imamo rekordnih 600 prijavljenih, a očekujemo da će ih ove godine nastupiti čak 800.

U proteklih 6 godina trčala se jedna disciplina (SOLO) u kojoj je natjecatelj "samo" jednom trčao na vrh. Ove godine uvodimo dvije nove discipline: MEGA u kojoj natjecatelj trči dva puta na vrh (s kratkom pauzom između dva trčanja) i DUO tj. timska utrka. DUO tim čine žena i muškarac, svaki član tima trči jednom na vrh, a rezultati oba člana tima se zbrajaju i čine konačni rezultat koji se uvrštava u poredak.

Stazu od 490 stepenica visokih 17 cm, u kategoriji muškaraca najbrže je (2015. godine) pretrčao Slovenac Matjaž Mikloša u vremenu 2 minute 34 sekunde i 50 stotinki. Dakle, trebalo mu je samo nešto više od 6 sekundi po katu! U ženskoj konkurenciji rekord (iz 2014. godine) drži Karmen Klačnik također iz Slovenije s rezultatom 03:11.88. Od natjecatelja iz Hrvatske najbrži su Tea Faber (2017.) s rezultatom 03:28.32 i Antonio Kleković (2016.) s 2:49.00.

Prijave za nastup na utrci moguće su na web stranici utrke do 4.12.2018. u ponoć. Osigurajte svoje mjesto na utrci jer na dan utrke neće biti moguća prijava!

Zagrepčanka 512 je organizirana po uzoru na najpoznatiju utrku stepenicama – Empire State Buildingu Run-Up u New Yorku. Utrka je i dio svjetskog udruženja Towerrunning World Association (www.towerrunning.com) te se boduje u svjetskom kupu u trčanju stepenicama.

Ove godine za najbrže natjecatelje u utrci organizator je osigurao vrijedne nagrade: 2x sportski sat, 2x poklon bon od 750 kn te 2x poklon bon od 500 kn. Multipower IsoDrink će za sve sudionike osigurati okrepu.

O trčanju stepenicama:

Najveća razlika između trčanja po ravnom i stepenicama je u tehnici trčanja koja zahtijeva aktiviranje druge skupine mišića. Trčanje po stepenicama zahtijeva jači rad ruku, a i gravitacija postaje vrlo važan čimbenik, jer što ste lakši trčite brže. Izrazito je važan i pravilan ritam trčanja – stepenice su iste visine i dužine pa korak mora biti konstantan i identičan. Kako se radi o jako kratkim utrkama u trajanju od svega nekoliko minuta, potreba za energijom je velika pa srce i pluća rade maksimalno, a trkači vrlo brzo ulaze u "aeroban način rada".

 

O organizatoru:

Društvo športske rekreacije AKTIVAN ŽIVOT je udruga građana osnovana 2007. godine s ciljem promocije i popularizacije rekreativnog bavljenja sportom. Udruga provodi niz programa i projekata u području sportske rekreacije, a najpoznatiji su:

– Trčaona - program rekreativnog trčanja za odrasle; provodi se od 2011. godine; kroz program prošlo više od 6.000 građana

– Atletska utrka "Zagrebački noćni cener" - popularna gradska utrka koja okuplja 3.000 rekreativnih i profesionalnih trkača

– Kros utrka "Volim trčanje" - obiteljska utrka koja okuplja oko 1000 djece i 1000 odraslih

– "Zagrepčanka 512" - utrka stepenicama

– "Vikendom na Medvednicu" - planinarski projekt u sklopu kojeg svaki drugi vikend građane grada Zagreba vodimo na besplatne planinarske izlete po Medvednici

Tekst i foto: promo

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Pilot projekt kao podloga za nacionalnu strategiju „Ulaganja u rani razvoj djece“

Pilot projekt u Gradu Zagrebu: Patronažna sestra će dolaziti u posjet trudnici u 16. i 28. tjednu trudnoće

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana „Zdravih gradova“ Grad Zagreb i Hrvatska mreža zdravih gradova predstavljaju strateški…

Okrugli stol o darovitoj djeci

Darovita djeca su u Hrvatskoj zanemareni potencijal koji može potaknuti razvoj društva

U organizaciji udruge Bioteka, u sklopu projekta PANDA, održan je okrugli stol pod nazivom „Darovita…

Volim trcanje

Pretrčimo planet na 12. izdanju Kros utrke Volim trčanje!

Na zagrebačkom savskom nasipu, u nedjelju 9. lipnja s početkom u 9 sati za odrasle…

Predavanje za roditelje "Kako što uspješnije pripremiti dijete i sebe na polazak u jaslice, vrtić i školu"

Svake godine veliki broj roditelja susreće će se s istim izazovom - kako pripremiti dijete za…