Ovogodišnje izdanje utrke posvećeno je podizanju svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti tijekom cijele godine, a posebice za osobe oboljele od dijabetesa. Naime, u 2017. godini u Hrvatskoj je broj umrlih od dijabetesa porastao za zabrinjavajućih 23 posto u odnosu na godinu ranije. Stoga će se i dio sredstava prikupljenih od kotizacija utrke donirati Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga kao potpora programima i projektima koje Savez provodi.

„Cilj ove vesele i šarene utrke je na zabavan način osvijestiti građane o dobrobitima trčanja za zdravlje, ali i omogućiti svim sudionicima utrke jedinstveni sportski doživljaj čarobnog zagrebačkog Adventa. Pozivamo sve građane da obuku svoje najluđe kostime i pridruže nam se na utrci od 5 ili 10 kilometara. Novost ovogodišnjeg, trećeg izdanja utrke, je da Zagreb Advent Run otvaramo i svim hodačima te nordijskim hodačima koje pozivamo da nam se pridruže na trasi od 5 kilometara“, izjavio je Berislav Sokač, jedan od organizatora utrke i idejni začetnik Zagreb Advent Runa. „S obzirom na prirodu liječenja dijabetesa, bavljenje fizičkom aktivnošću ima vrlo značajan doprinos u kontroli šećerne bolesti. Naše aktivnosti za osobe s dijabetesom, pored edukativnih, obavezno uključuju i neku vrstu tjelesne aktivnosti te stalno podizanje svijesti o njezinoj važnosti. Stoga ove godine pozivamo dijabetičare da se u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima uključe u samo utrku, makar i kao hodači“, izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.
zagreb-advent-run-kostimirani-sudionici-najzabavnije-utrke-ove-godine-trce-za-dijabeticare

Svi sudionici utrke imat će priliku savjetovati se sa stručnjacima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koji će im mjeriti razine šećera u krvi i kontrolirati krvni tlak, savjetovati se sa kineziolozima o dobrobitima vježbanja te nutricionistima o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Organizatori utrke su tvrtka Run Croatia i vodeća hrvatska agencija za odnose s javnošću i integrirano komuniciranje Millenium promocija, suorganizator je Grad Zagreb, dok je  uvrštavanjem utrke u službenu adventsku ponudu Grada - „Advent u Zagrebu“ - podršku projektu pružila i Turistička zajednica grada Zagreba.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u utrci mogu se prijaviti na službenim stranicama organizatora www.runcroatia.hr.

zagreb-advent-run-kostimirani-sudionici-najzabavnije-utrke-ove-godine-trce-za-dijabeticare
zagreb-advent-run-kostimirani-sudionici-najzabavnije-utrke-ove-godine-trce-za-dijabeticare

Tekst i foto: press