Puno se toga promijenilo u zadnjih tridesetak godina, no još uvijek možemo na cesti vidjeti automobil u oblaku dima u kojem se osim pušača voze i djeca. Nažalost, za takve roditelje potrebno je donijeti Zakon koji će zabraniti pušenje u automobilu s ciljem da se zaštite njihova djeca.

Iako je već u mnogim europskim zemljama pušenje u automobilima u kojima se voze maloljetnici zabranjeno, kod nas to izgleda neće doći tako brzo. Pogledajte gdje sve u Europi, prema austrijskom HAK-u ÖAMTC , već postoji zabrana pušenja u automobilu kad su u njemu maloljetnici te gdje ćete se morati suzdržati od cigarete u vožnji ako ne želite platiti kaznu:

Italija – zabrana vrijedi kad se u autu nalaze trudnice i maloljetnici. Kazna iznosi 500 do 5000 eura ako se u autu nalazi dijete ispod 12 godina, a ako je u autu trudnica kazna je nešto niža od 250 do 2500 eura.

Francuska – zabrana vrijedi kad se u autu nalaze maloljetnici. Kazna 68 eura.

Engleska i Wales - zabrana vrijedi kad se u autu nalaze maloljetnici. Kazna 56 eura. Iznimka su kabrioleti s otvorenim krovovima.

Škotska - zabrana vrijedi kad se u autu nalaze maloljetnici. Kazna oko 100 funti (115 eura). E-cigarete su izuzete.

Irska - zabrana vrijedi kad se u autu nalaze maloljetnici. Kazna 100 eura. Ako se vozač ne zaustavi, kad ga zaustavlja prometna policija, kazna može narasti i do 100 eura.

Grčka – zabrana vrijedi kad se u autu vozi dijete ispod 12 godina. Kazna je do 1500 eura.

Izvor: Oeamtc.at

Foto: Profimedia