Ljudi ne vole zabrane, osobito ako se tiču njihovih mobitela koji su u današnje vrijeme postali neka vrsta produžene ruke. Zabrane još manje vole djeca. A upravo jedna velika trebala bi stupiti na snagu 3. rujna 2018. u francuskim školama. Ministar Blanquer precizira da će učenici moći ponijeti mobitele u školu, ali će ih morati držati u ormarićima i dakako mogu ih koristiti u slučaju hitnih situacija ili u nastavne svrhe, ma što to značilo. Iako je sindikat nastavnika već upozorio da će tu mjeru biti teško provoditi, ima još dovoljno vremena da osmisle najbolji način da to provedu uspješno. Razlog težeg provođenja ovog pravila bit će zbog toga što nastavnici nemaju pravo pretresati učenike niti im oduzimati mobitele, budući da to nije opasan predmet. No budući da je ova mjera bila u obećanju premijera Macrona tijekom predizborne kampanje, sad je nekako valja i provesti u djelo. Ministar Blanquer izjavio je kako je dobro da djeca ne budu često ili uopće ispred ekrana prije nego što navrše sedam godina i mnogi će se od vas vjerojatno s time složiti. No znamo da je vrlo teško primijenjivati takvu zabranu ako se i roditelji i odrasli općenito od svojih mobitela ne odvajaju. Logično je bilo da se učenicima ta ideja nimalo nije svidjela.

U mnogim se školama također brani korištenje telefona na satu, ali su dozvoljeni tijekom odmora. Ništa drugačije nije niti u našim školama. Zamolili smo asistenticu u nastavi Natašu Jukić da nam da svoj komentar o ovakvoj mjeri:

"Vjerujem da nijedna zabrana ništa dobra nije donijela. Nikada i nikome. S druge strane, kao netko tko radi u školi svakako se zalažem za ograničenja i objašnjenja za korištenje bilo čega, pa tako i mobitela, a vezano za poštivanje kućnog reda. Kod nas djeca u školi koriste mobitele uglavnom preko malih i velikih odmora, nisam baš primjetila da ih koriste na satu. Čujem da je u srednjim školama ipak nešto drugačija situacija. Mobiteli svakako ometaju nastavu, ali mislim da je puno više ometa neprilagođenost nastavnog sadržaja, način prezentacije novih znanja, te zaziranje od moderniziranja, korištenja dostupnih "pametnih" uređaja. Djeci je u školi jednostavno dosadno. Uglavnom. A zabraniti korištenje mobitela u školi u 21. stoljeću smatram suludim... čak pomalo i smiješnim" - izjavila je Nataša Jukić, asistentica u nastavi djeci s poteškoćama (Osnovna škola, Kaštel Novi)

Tekst: I.T.

Foto: Profimedia