Za mjesec dana počinje 3. izdanje KinoKino Festivala!

KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu održat će se po treći put od 14. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Europa.

U želji da za svoju najmlađu publiku stvori poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino, KinoKino Festival u nekoliko programa priprema niz zanimljivih filmova, radionica i događanja. U glavnom i popratnim programima bit će prikazano tridesetak međunarodnih pretežno igranih filmova koji će uključivati i filmske klasike. Uz profesionalni žiri, o najboljim filmovima odlučivat će i dječji žiri sastavljen od pet osnovnoškolaca, a svi posjetitelji odlučit će o dobitniku nagrade publike.

U natjecateljskom programu bit će prikazana najnovija filmska adaptacija knjige Blizanke Ericha Kästnera, jednog od najpoznatijih i najplodonosnijih dječjih književnika svih vremena zaslužnog za uvođenje modernosti u književnost pisanu za djecu zbog njegova odustajanja od bajkovitog pristupa i dociranja mlađim čitateljima. Brojne filmske adaptacije Kästnerovih djela ne prestaju još od pedesetih godina prošlog stoljeća kada je ovaj veliki umjetnik sam pisao scenarije i bio narator u filmovima snimljenim po vlastitim djelima, a najnovija adaptacija Blizanki u režiji njemačkog redatelja Lancelota von Nasa klasična je komedija zamjene uloga s dvije blizanke koje nakon niza peripetija ponovno spajaju svoje dugo godina razdvojene roditelje i hrvatsku će premijeru imati upravo na KinoKino Festivalu.

 

 

Od ostalih filmova iz glavnog natjecateljskog programa možemo najaviti nagrađivano francusko ostvarenje Brailleovo srce Michela Boujenaha o dvanaestogodišnjoj Marie, darovitoj čelistici koja zbog rijetkog poremećaja ubrzano gubi vid. To znaju samo njezini roditelji i prijatelj Victor, slijep od ljubavi prema njoj. Film pokazuje koliko je moćna snaga ljubavi bližnjih i prikazan je na festivalima diljem svijeta, a na poznatom dječjem festivalu u Zlínu osvojio je nagradu publike i dječjeg žirija.

 

 

Prava mala filmska senzacija očekuje nas u popratnom programu Klasik s gostom u sklopu kojeg će biti prikazano kultno remek-djelo Moj ujak francuskog komičara, glumca i redatelja Jacquesa Tatija kojeg se starije generacije sigurno sjećaju kroz njegov nezaboravni lik gospodina Hulota, uvijek odjevenog u kišni ogrtač s neizbježnim kišobranom i lulom. Film je za ovu priliku izabrao sarajevski glumac i ovogodišnji član profesionalnog žirija KinoKino Festivala, Moamer Kasumović, domaćoj publici dobro poznat iz popularne serije Lud, zbunjen, normalan.

 

 

Ovo zabavno svevremensko ostvarenje iz 1958. godine o modernoj opsjednutosti tehnološkim napretkom nauštrb jednostavnih životnih radosti, osvojilo je Oscara za najbolji film na stranom jeziku i do danas je najpoznatije Tatijevo ostvarenje koje je ostavilo velikog traga na redateljske generacije iza njega, prije svega zbog svog specifičnog humora i upućivanja na djecu i ekscentrike kao jedine sposobne da neopterećeno uživaju u životnim radostima.

KinoKino Festival treću godinu zaredom donosi program Moj prvi odlazak u kino (MPOK), blok igranih i animiranih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Zbog prošlogodišnjeg velikog interesa publike, MPOK će se ove godine održati u obje dvorane kina Europa: dvorani Müller i velikoj dvorani, u kojima će uz zajedničko gledanje i izrađivanje filmskih diplomica, ovo iskustvo najmlađima zasigurno ostati u posebnom sjećanju.

Uz filmski program, za vrijeme KinoKino Festivala održavat će se niz radionica za djecu koje će voditi stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja. Zamisao je ponuditi djeci priliku da borave u kinu prije i poslije projekcija, te da to vrijeme bude ispunjeno učenjem i zabavom. Jedna od takvih radionica je i Moja prva kritika pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović koja će djecu uvesti u tajne osviještenog gledanja filmova kakvo prakticiraju ozbiljni znalci sedme umjetnosti.

Velika ovogodišnja festivalska novost bit će radionica izrade filmskog plakata. U suradnji s nagrađivanim dizajnerskim studijom Šesnić&Turković, radionička grupa izradit će plakat filma koji će otvoriti ovogodišnje izdanje festivala i na taj način sudjelovati u cijelom kreativnom procesu.

 

I ove godine bit će organizirana radionica za nastavnike pod nazivom Od kina do učionice: radionica metodike nastave kratkometražnog filma. Koncipirana tako da sudionicima pruži metodičke alate kojima će moći organizirati tematski školski sat, bilo unutar satnice medijske kulture u nastavi hrvatskog jezika, bilo kao nastavno sredstvo za druge predmete i međupredmetne sadržaje, sve u cilju povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave, kao i stručnog usavršavanja u području filma. Natječaj prijave za radionicu bit će otvoren od 19. siječnja.

KinoKino Festival pokrenuo je kreativni tim Zagreb Film Festivala, sve novosti i informacije pratite na kinokino.hr.

 

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Pročitajte i:

Zdrava prehrana kroz trudnoću i priprema za porod uz doulu

Nutricionistica Vedrana Dučkić i doula Sanja Bukač Štritof pripremaju trudnice i njihove partnere na sve…

Uz novo izdanje svim čitateljicama daruje se i novi broj Elle Decorationa!

Uz svaki kupljeni primjerak listopadskog broja časopisa Elle, besplatno ćete dobiti jesenski Elle Decoration.

Preko 50 posto upita roditelja može se riješiti bez odlaska na pregled

Gotovo 80% pedijatara smatra da je polovinu i više upita o zdravlju djece moguće riješiti…

Dugometražni animirani film Stopalići zagrijat će vas ove jeseni

Saša Lozar, Edo Majka, Domagoj Janković, Karlo Mrkša posudili glasove novim animiranim junacima