Članica Predsjedništa SOS Dječjeg sela Hrvatska Wendy Zečić otvorila je skup riječima: „Ovim projektom omogućit ćemo stručnjacima koji rade s djecom na području alternativne skrbi, stjecanje novih znanja na području zaštite prava djece i time pokazati da je za kvalitetnu brigu o djeci nužno brinuti i o stručnjacima.“ A u uvodnom pozdravu obratila se i Ivana Milas Klarić, Pravobraniteljica za djecu RH, te pozdravila projekt.

za-kvalitetniju-brigu-o-djeci-i-mladima-u-alternativnoj-skrbi

U siječnju 2015. godine s provedbom je započeo projekt „Jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s djecom u alternativnoj skrbi“, koji je razvijen u partnerstvu između SOS - Kinderdorf Internationala, Vijeća Europe, Eurochilda i nacionalnih partnera u osam zemalja EU: Bugarska, Hrvatska, Estonija, Francuska, Italija, Latvija, Mađarska i Rumunjska. Projekt će trajati od siječnja 2015. do prosinca 2016. godine, a projektni partner u Hrvatskoj je SOS Dječje selo Hrvatska, koji će biti zaduženo za izvođenje svih projektnih aktivnosti.

Novi stručnjaci i Europski priručnik

Svrha projekta je podržati i promicati prava djece i mladih koji žive u alternativnoj skrbi. Navedena svrha ostvarit će se pomoću dva ključna cilja: Izgradnja kapaciteta stručnjaka koji rade u sustavu alternativne skrbi za usvajanje pristupa dječjih prava u svojoj svakodnevnoj praksi, te suradnja s nacionalnim i europskim dionicima i podizanje svijesti o potrebi da se održi trening o pravima djece za stručnjake koji rade u sustavu

SOS Dječje selo Hrvatska će kao jedan od projektnih partnera educirati 120stručnjaka koji rade s djecom i mladima u području alternativne skrbi u Republici Hrvatskoj te do kraja 2016. godine zajedno s ostalim partnerima sudjelovati u kreiranju Europskog priručnika za trening stručnjaka. Ovakav pristup i kontinuirana briga o edukaciji stručnjaka izravno će se odraziti na kvalitetu rada s djecom i mladima.

Tekst i foto: SOS Dječje selo Hrvatska