U Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, u okolici Zagreba, predstavljeni su rezultati dvaju programa osuvremenjivanja podrške najmlađim pacijentima s višestrukim teškoćama u razvoju od 0 do 8 godina. Riječ je o edukacijama za zdravstvene djelatnike te nabavci opreme koji unaprjeđuju skrb o djeci koja se liječe u toj bolnici vrijednima 732.160,00 kuna, od čega je UNICEF uz pomoć donacija hrvatskih građana uložio 681.160,00 kuna. Ostvarene rezultate u jednoj od najzaslužnijih zdravstvenih institucija za djecu omogućila je suradnja Ministarstva zdravstva sa stručnjacima s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu (ERF) i iz zagrebačkog Malog doma – dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži, uz financijsku i tehničku potporu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

vise-od-700-tisuca-kuna-za-suvremenu-podrsku-djeci-s-kronicnim-bolestima

Djelatnici bolnice danas su osnaženi za još napredniji rad na ranoj intervenciji u djetinjstvu djece ugrožena zdravlja i razvoja, ali i na omogućavanju potpomognute komunikacije najmlađim pacijentima pomoću tehnoloških pomagala i prilagođenih komunikacijskih tehnika.

„Briga za najranjiviju djecu u zdravstvenom sustavu osobito je važna za mene kao liječnika. Stoga čestitam djelatnicima bolnice na uspješnom završetku programa i vjerujem da s ponosom možemo reći da smo doprinijeli unapređenju skrbi za one kojima je podrška najvažnija”, istaknuo je prilikom posjeta bolnici ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, naglasivši važnost kontinuiranog podizanja kvalitete zdravstvene skrbi za djecu.

vise-od-700-tisuca-kuna-za-suvremenu-podrsku-djeci-s-kronicnim-bolestima

U okviru dvaju programa, održana su ukupno 92 edukacijska susreta sa zdravstvenim osobljem bolnice o primjeni potpomognute komunikacije u svakodnevnom radu s najmlađim pacijentima i optimalnoj podršci njihovu ranom razvoju. Uz to, provedena je procjena individualnih razvojnih i komunikacijskih potreba 28 najmlađih pacijenata u dobi od 0 do 8 godina radi pružanja odgovarajuće podrške. U primjeni potpomognute komunikacije djeci će pomoći nabavljena tehnološka oprema, a zdravstveni stručnjaci osnaženi su za procjenu jezičnih sposobnosti i potreba djece. Uz to, u svrhu upoznavanja s primjerima dobre prakse u rehabilitaciji, obrazovanju i liječenju djece s višestrukim teškoćama u razvoju, djelatnici bolnice boravili su u 4 studijska posjeta suradničkim institucijama u Grazu. Konačno, u više desetaka mentoriranih radionica zdravstveni stručnjaci su razradili individualne smjernice za buduću skrb za djecu u bolnici.

Govoreći o doprinosu UNICEF-a ostvarenju ovih programa, voditeljica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku dr. sc. Valentina Otmačić kazala je: „Djeca s višestrukim razvojnim teškoćama od nas zaslužuju ranu podršku koja odražava suvremene znanstvene spoznaje o rastu i razvoju djeteta. Iskorak koji je u tom smislu učinila bolnica u Gornjoj Bistri uistinu je velik, na čemu želim čestitati svim njezinim djelatnicima. Riječ je o promjenama u načinu skrbi koji i djetetu s najvećim zdravstvenim izazovima omogućuju priliku za fizički i mentalni napredak i sretniji život. Stoga sam ponosna i zahvalna što su UNICEF i naši partneri s ERF-a i iz Malog doma doprinijeli dodatnom unapređenju usluga za djecu koja našu podršku najviše trebaju”.

vise-od-700-tisuca-kuna-za-suvremenu-podrsku-djeci-s-kronicnim-bolestima

Tekst i foto: press