Više od 400 djece trčalo za prijevremeno rođene bebe

Djeca, roditelji, donositelji odluka, zdravstveni stručnjaci, volonteri, sportaši i umjetnici ujedinili snage na Dječjoj utrci Mliječna staza koju je organizirao UNICEF uz podršku vodećih tvrtki kako bi se u Hrvatskoj osnovala prva banka humanog mlijeka. Skupljeno je oko 750 tisuća kuna.

Na ispunjenom Europskom trgu u subotu 9. rujna održana je dječja trka u sklopu Mliječne staze, humanitarne utrke koju je pokrenuo UNICEF s ciljem podizanja svijesti o važnosti osnivanja prve banke humanog mlijeka. Na trci je sudjelovalo više od 400 djece od 3 do 10 godina starosti.

 

Djecu i roditelje pozdravili su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i njezin posebni savjetnik za zdravstvo i sport doc.dr.sc. Tomislav Madžar, saborski zastupnici dr. sc. Ines Strenja-Linić i Ivan Ćelić te predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić. Za djecu trkače navijale su i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić te UNICEF-ove ambasadorice dobre volje Bojana Gregorić Vejzović i Maja Vučić, kao i višegodišnja podržavateljica UNICEF-a, glumica Mirna Medaković Stepinac. Cjelokupni program događanja vodila je Zlata Mück Sušec.

"Ovaj humanitaran događaj pridonosi važnom strateškom cilju za djecu i ovim putem izražavam snažnu potporu projektu osnivanja prve hrvatske banke humanog mlijeka. Zaštita, promicanje i potpora dojenju predstavlja danas javno zdravstveni prioritet većine razvijenih zemalja. Za svaku državu koja ima kvalitetan sustav zdravstva važno je da ima i organiziranu banku humanog mlijeka jer na taj će se način osigurati odgovarajuća zdravstvena skrb prijevremeno rođenoj djeci kao i novorođenčadi koja iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti primiti mlijeko svoje majke. Ministarstvo, inače, dugi niz godina uspješno surađuje s Uredom UNICEF-a u Hrvatskoj u provedbi aktivnosti posebice vezanih za područje zaštite i promicanja prava djece i potpore obitelji. Tako smo, u suradnji s UNICEF-om, ove godine pokrenuli program "Za snažniju obitelj" čiji je cilj i jačanje roditeljskih kompetencija i širenje socijalnih usluga za obitelji s djecom. Organizatorima ovog projekta, sudionicima humanitarne utrke, a posebno hrabrim, malim trkačima, želim uspješan put do cilja!", poručila je na Europskom trgu ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije zadužene za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

"Za početak svake utrke važan je dobar start - zato je djeci, posebno onoj najmlađoj i najranjivijoj, važno dati vjetar u leđa. Hvala svoj djeci koja su danas bila zvijezde MLIJEČNE STAZE i na taj način pokazala da svatko od nas može biti zvijezda vodilja za bolje i solidarno društvo", izjavila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Doc. dr. sc. Tomislav Madžar, osobni izaslanik i posebni savjetnik za zdravstvo i sport predsjednice Republike Hrvatske, Mirna Medaković Stepinac, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, koordinator programa "Rodilišta - prijatelji djece" prof. dr. sc. Josip Grgurić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić, djelatnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s državnom tajnicom Margaretom Mađerić i UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović

U nedjelju 10. rujna na Kvaternikovom je trgu započela i trka za rekreativne trkače kojom je završila ovogodišnja Mliječna staza. Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.

Tekst: promo
Foto: Goran Marinov, Gordan Dimić

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Humanitarna utrka za bolje uvjete u hrvatskim rodilištima

Cilj treće humanitarne utrke Mliječna staza je prikupljanje…

U gradu Zagrebu dojenje je zakon!

Iako je dojenje zakon i u ostatku zemlje…

Pročitajte i:

Novi broj National Geographica otkriva rađanje Europe i prvih Europljana

Europljani koji žive danas, u bilo kojoj zemlji, raznovrsna su mješavina drevnih predaka koji potječu…

Volite štrudle? Onda se u rujnu vidimo u Jaškovu

Jedno od onih događanja na koje dođete nakon što ste tjedan dana postili pa da…

Znanstvene radionice časopisa National Geographic Hrvatska na otoku Krku

Ako ljetujete na Krku, svakako povedite svoje mališane u Omišalj i Njivice na znanstvene radionice…

HZZO osigurao dodatnu količinu inzulinskih pumpi za djecu i odrasle

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je dodatna financijska sredstva, izvan mjesečnih proračuna bolnica,…