Više od 400 djece trčalo za prijevremeno rođene bebe

Djeca, roditelji, donositelji odluka, zdravstveni stručnjaci, volonteri, sportaši i umjetnici ujedinili snage na Dječjoj utrci Mliječna staza koju je organizirao UNICEF uz podršku vodećih tvrtki kako bi se u Hrvatskoj osnovala prva banka humanog mlijeka. Skupljeno je oko 750 tisuća kuna.

Na ispunjenom Europskom trgu u subotu 9. rujna održana je dječja trka u sklopu Mliječne staze, humanitarne utrke koju je pokrenuo UNICEF s ciljem podizanja svijesti o važnosti osnivanja prve banke humanog mlijeka. Na trci je sudjelovalo više od 400 djece od 3 do 10 godina starosti.

 

Djecu i roditelje pozdravili su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i njezin posebni savjetnik za zdravstvo i sport doc.dr.sc. Tomislav Madžar, saborski zastupnici dr. sc. Ines Strenja-Linić i Ivan Ćelić te predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić. Za djecu trkače navijale su i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić te UNICEF-ove ambasadorice dobre volje Bojana Gregorić Vejzović i Maja Vučić, kao i višegodišnja podržavateljica UNICEF-a, glumica Mirna Medaković Stepinac. Cjelokupni program događanja vodila je Zlata Mück Sušec.

"Ovaj humanitaran događaj pridonosi važnom strateškom cilju za djecu i ovim putem izražavam snažnu potporu projektu osnivanja prve hrvatske banke humanog mlijeka. Zaštita, promicanje i potpora dojenju predstavlja danas javno zdravstveni prioritet većine razvijenih zemalja. Za svaku državu koja ima kvalitetan sustav zdravstva važno je da ima i organiziranu banku humanog mlijeka jer na taj će se način osigurati odgovarajuća zdravstvena skrb prijevremeno rođenoj djeci kao i novorođenčadi koja iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti primiti mlijeko svoje majke. Ministarstvo, inače, dugi niz godina uspješno surađuje s Uredom UNICEF-a u Hrvatskoj u provedbi aktivnosti posebice vezanih za područje zaštite i promicanja prava djece i potpore obitelji. Tako smo, u suradnji s UNICEF-om, ove godine pokrenuli program "Za snažniju obitelj" čiji je cilj i jačanje roditeljskih kompetencija i širenje socijalnih usluga za obitelji s djecom. Organizatorima ovog projekta, sudionicima humanitarne utrke, a posebno hrabrim, malim trkačima, želim uspješan put do cilja!", poručila je na Europskom trgu ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije zadužene za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

"Za početak svake utrke važan je dobar start - zato je djeci, posebno onoj najmlađoj i najranjivijoj, važno dati vjetar u leđa. Hvala svoj djeci koja su danas bila zvijezde MLIJEČNE STAZE i na taj način pokazala da svatko od nas može biti zvijezda vodilja za bolje i solidarno društvo", izjavila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Doc. dr. sc. Tomislav Madžar, osobni izaslanik i posebni savjetnik za zdravstvo i sport predsjednice Republike Hrvatske, Mirna Medaković Stepinac, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, koordinator programa "Rodilišta - prijatelji djece" prof. dr. sc. Josip Grgurić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić, djelatnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s državnom tajnicom Margaretom Mađerić i UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović

U nedjelju 10. rujna na Kvaternikovom je trgu započela i trka za rekreativne trkače kojom je završila ovogodišnja Mliječna staza. Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.

Tekst: promo
Foto: Goran Marinov, Gordan Dimić

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Volontirajte na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019.

UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza 2019. za…

Humanitarna utrka za bolje uvjete u hrvatskim rodilištima

Cilj treće humanitarne utrke Mliječna staza je prikupljanje…

Pročitajte i:

Priključite se projektu "IGRAMO SE!" za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Zabavno - edukativni projekt "IGRAMO SE!", za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s…

ELLE Boutique: dizajnerski komadi s vrhunskim popustom neće se kupiti sami!

Elle donosi najbolje od hrvatskog dizajna i ove jeseni

Bliži se sljedeća senzorna projekcija u kinu Tuškanac

U ponedjeljak 18.11.2019. u 11 sati u kinu Tuškanac održat će se sljedeća u nizu…

Kako tinejdžerima postaviti granice i pritom sačuvati živce?

Besplatno predavanje za roditelje u organizaciji Psihoteke i Knjižnice Medveščak - "Kako tinejdžerima postaviti granice…