Vikend posvećen čudesnom svijetu ptica: Na jedinoj hrvatskoj adresi dalmatinskih pelikana!

Među pticama koje čovjek posebno ugrožava, su selice. Zbog toga će se Svjetski dan ptica selica u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu i nedjelju, 11. i 12. svibnja posebno bogatim programom

Jedan od najdojmljivijih je dalmatinski pelikan, najveća vrsta pelikana poznata i pod imenom kudravi nesit. Upravo je Zagreb jedina hrvatska adresa tih čudesnih ptica. Riječ je o vrsti životinja koja je u Hrvatskoj izumrla ponajviše zbog gubitka staništa. Danas se dalmatinski pelikan gnijezdi u jugoistočnoj Europi i Aziji. Vrsta ima oznaku NT što znači da je na svjetskoj razini gotovo ugrožena. Zato su dalmatinski pelikani iz Zagreba uključeni u program uzgoja ugroženih vrsta Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Kako bi građani što bolje upoznali ugrožene ptice, na Facebook stranici Zoološkog vrta u tijeku je izbor za najdojmljiviju pticu Maksimira.

Koliko su impresivne izbliza, posjetitelji će moći vidjeti u subotu i nedjelju između 11 i 18 sati. U tom su vremenu osmišljeni i prateći edukativni sadržaji. Svijet ptica - naziv je kutka gdje će se moći proučiti dermatološki preparati ptica, perje, jaja i gnijezda. SOS Stork - kutak je pak nazvan prema istoimenom projektu označavanja bijelih roda satelitskim odašiljačima kako bi ih se pratilo na selidbenom putu. Jedna od velikih ugroza ptica u gradovima su staklene površine. Zato će sudionici radionice Siguran let učiti na koji način označiti stakla kako bi se spriječilo stradavanje ptica u kolizijama. U kreativnoj radionici najmlađi će posjetitelji moći izrađivati ptice i kljunove od jednokratne plastike.

Razgibavanje posjetitelje očekuje u igri Put na jug. I ona ima edukativnu svrhu - upoznati djecu s problemima s kojima se ptice selice susreću na svojim međukontinentalnim letovima. Među opasnostima koje ugrožavaju selice, su uništavanje staništa, gomilanje plastičnog otpada i krivolov. Zoološki vrt aktivno sudjeluje u projektima kojima se nastoji osigurati siguran let kako selicama, tako i divljim pticama u gradovima.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Dođite na ogledne satove i upišite novu sezonu ART radionica za male i velike!

Pod vodstvom Melite Omeragić, kiparice i waldorfske pedagoginje i Petre Popović, magistre edukacije likovne kulture…

Novi broj National Geographica otkriva rađanje Europe i prvih Europljana

Europljani koji žive danas, u bilo kojoj zemlji, raznovrsna su mješavina drevnih predaka koji potječu…

Volite štrudle? Onda se u rujnu vidimo u Jaškovu

Jedno od onih događanja na koje dođete nakon što ste tjedan dana postili pa da…

Znanstvene radionice časopisa National Geographic Hrvatska na otoku Krku

Ako ljetujete na Krku, svakako povedite svoje mališane u Omišalj i Njivice na znanstvene radionice…