Petak, za početak, počinje u 10 sati i traje cijeli dan, a evo kako izgleda:

Počinjemo ekološkom radionicom za goričke vrtiće„Ne VGtiraj nego recikliraj“ od 10 do 12 sati gdje će klinci naučiti što sve mogu napraviti od otpadnog materijala. Organizira je Grad Velika Gorica u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije, a povodom obilježavanja Dana okoliša. Bit će tu i zanimljivih eko priča i umjetničkih instalacija s ekološkim porukama po cijelom parku, a na radionici će među ostalima sudjelovati i JU Zeleni prsten, Šumarija Velika Gorica, Pčelari udruge „Turopolje“, udruga studenata biologije BIUS, udruga Bioteka te umjetnica Jadranka Hlupić Dujmušić.

Radionice, radionice...

  • Popodnevni dio programa počinje radionicom zelene optike(16-18h) na kojoj će vam umjetnica Jadranka Hlupić Dujmušić pokazati kako urediti stare naočale. Donesite stare naočale da ih zajedno umjetnički oživimo!
  • Od 17 do 19 sati održat će se edukativno – praktično predavanje o plastici, životu bez otpada u suradnji s udrugom Zero waste Croatia, a nakon predavanja slijedi radionica izrade prirodne kozmetike od sastojaka koje možemo pronaći u kuhinjskim ormarićima i pritom izbjeći gomilanje nepotrebne jednokratne plastične ambalaže. Molimo da prijave za radionicu šaljite na gor.alt.scena@gmail.com jer je broj mjesta ograničen.
  • Nakon što naučite izraditi prirodnu kozmetiku, pridružite nam se od 19 sati na radionici izrade terarija u staklenci na kojoj će vas Vedrana Klarić iz udruge G.A.S. naučiti kako pravilno posaditi kaktuse i sukulente u staklenku. Svoj terarij nakon radionice zatim slobodno možete ponijeti doma :) Prijave za radionicu šaljite na gor.alt.scena@gmail.com, broj mjesta je ograničen na 10.
vg-fest-chill-zona-na-dekicama-kreativne-i-eko-radionice-ples
Čitaj, chillaj i uživaj

Cjelodnevno druženje i ponudu VG Festa sva tri dana upotpunjava i Chill zona, smještena u samom srcu parka. Dekice, jastuci ili panjevi ispod krošnja i lampiona, u pozadini ugodan DJ set, te street food & drinks ugostiteljska ponuda i prigodni program nude opuštanje u popodnevnim satima. Naći će se tu i kakva dobra knjiga u suradnji s Gradskom knjižnicom, možete pogledati izložbu radova Lutajuće knjige umjetnice Antonelle Šantek koja stranice knjiga pretvara u prava mala umjetnička djela ili pak goričkih osnovnoškolaca koji su u suradnji s Veleučilištem pripremili izložbu radova od otpada.

Stiže Jeans generacija

Svaka od naredne tri večeri ponudit će glazbeno scenski završetak, a u petak će to biti, za uvertiru, humoristična Stand up comedy ekipa Fun Times koja već od 19 sati započinje svoj veseli šou. Oboružajte se dobrom voljom i lavinama smijeha...ali i maramica jer ova će vas ekipa definitivno nasmijati do suza. A onda, dragi ljudi, kakva noć! Ludilo u nama, svi na ulicama! Stiže nam Jeans generacija, Jimmy i Šomi i Neki to vole vruće. Vruće će biti dok ćemo se drmati uz njihove klasike. Stiže nam Bojler, California, Medu moj i šećeru...ma kakva Teška vremena, prijatelju moj! Za sve vas koji ste mladost proveli u Kulušiću i Lapu uz ovu dvojicu, ali i sve vas koji ih i danas rado slušate, bez obzira jeste li ili ne baš ta jeans generacija, dođite u 21 sat ispred Muzeja Turopolja, a mi vam jamčimo da ćete definitivno ostaviti plesne cipele i traper jakne nasred podija.

vg-fest-chill-zona-na-dekicama-kreativne-i-eko-radionice-ples

Zračne akrobacije, zmajevi, radionice i gledanje filma pod zvijezdama = subota na VGFESTu!

Subota na VG Festu u znaku je zračnih akrobacija i acro vještina, a sve počinje već od 15 h kad će nam ekipa iz udruge Traumatic Arts prezentirati najzanimljivije elemente acro yoge. Riječ je o yogi s elementima akrobacija koja se prakticira u paru pa uzmite pod ruku svog partnera ili partnericu i probajte jednu od zračnih asana i poletite u svoj vlastiti zen. Odmah nakon yoga zagrijavanja, od 16h paralelno počinju radionica plesa na svili koja će potrajati do 17 h, a tu su i likovna radionica, radionica zmajarenja, oslikavanja lica.

  • Pridružite nam se od 16 do 17 sati na radionici izrade šumećih kugli za kupanje (Sash-Ka kozmetika će nas naučiti kako napraviti prirodne kugle za kupanje "šumilice", a prijave za radionicu šaljite na gor.alt.scena@gmail.com jer je broj mjesta ograničene).
  • Odmah nakon nje slijedi radionica zdrave hranekoja počinje od 17 sati u sklopu koje možete naučiti pripremiti zdrave smoothije ili energetske kuglice.

Zračnih vještina nikad dosta pa tako od 18 sati počinju radionice hula Hoopa i plesa u ringu, nakon kojih će od 19:15 početi prezentacija zračnih akrobacija, u režiji i izvedbi Traumatic Artsa pod nazivom „290 sekundi“.

Budite dio festivalske guerilla pletačke akcije! OK, slijedi objašnjenje... :)

vg-fest-chill-zona-na-dekicama-kreativne-i-eko-radionice-ples

Velikogorički heklaton naziv je akcije Udruge Vestigium koja poziva sve one koji vole i znaju heklati da dođu u park gdje će oko drveća biti započeta instalacija projekta gerilskog heklanja (za više informacija i inspiraciju Google: guerila knitting / yarn bombing), nastavite plesti, heklati, ponesite stare šalove ili džempere, rukavice pa ih šivanjem uklopite u instalaciju te postanite dio umjetničke instalacije VG FESTA! Zato jer šetalište Franje pl. Lučića od 31. 5. do 2. 6. 2019. postaje velika umjetnička platforma na kojoj će VG FEST kreirati posjetitelji i umjetnici.

vg-fest-chill-zona-na-dekicama-kreativne-i-eko-radionice-ples

Uzmite kokice i dekice jer gledamo film pod zvijezdama!

Subotnja večer rezervirana je za opuštanje uz dobar film, a mi smo za ovu prigodu odabrali nešto iz naše ekološke kolekcije, kako bi potvrdili ovogodišnji predznak eko osviještenog festivala. U 20.15 h pridružite nam se naprojekciji filma na otvorenom „A Plastic Ocean“ - u ovom avanturističkom dokumentarcu redatelj Craig Leeso udružio je snage s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača. S njima se upustio u četverogodišnje putovanje diljem svijeta, kako bi istražio krhko stanje naših oceana, razotkrio alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na radna rješenja koja se mogu odmah inicirati, s trenutnim učinkom. Film 'Plastični ocean' pomogao je i doprinio globalnoj raspravi, utjecao na legislativu, prouzročio industrijske inovacije, natjerao trgovce da ponovno promisle svoje poslovanje, a potrošače da donose inteligentnije odluke prilikom kupnje. Sniman u više od 60 zemalja i na četiri kontinenata, film je ovjenčan brojnim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima. Dovoljno razloga da nam se pridružite ove subote 1.6. u chill zoni ispred Muzeja Turopolja :)

I ne zaboravite!

Cjelodnevno druženje i ponudu VG Festa sva tri dana od 14 do 23 sata upotpunjava chill zona, ugostiteljska ponuda, čitaonica u suradnji sGradskom knjižnicom, izložba radova Lutajuće knjige umjetnice Antonelle Šantek. Vidimo se!

vg-fest-chill-zona-na-dekicama-kreativne-i-eko-radionice-ples

Izvor (tekst i foto): www.tzvg.hr