Strah od liječnika? Ne, i to u veseloj čekaonici za pedijatrijsku ambulantu zaprešićkog Doma zdravlja.

Bijeli zidovi čekaonice oslikani su šarenim motivima koji će mališanima uljepšati trenutke čekanja na odabranog pedijatra, ali ih i opustiti ukoliko osjećaju strah od liječničkog pregleda. Zaprešićku djecu ovim je zanimljivim poklonom razveselio brend Prospan, biljni sirup protiv kašlja, kojeg u Hrvatskoj zastupa tvrtka Salveo d.o.o.

čekaonica Zeprešić

Iako je okruženje u pedijatrijskim ordinacijama prijateljsko, dječji strah od liječnika je gotovo uobičajen i rijetko koje dijete ne strahuje od pregleda.

„Svi smo kao djeca ponekad osjećali grč prije ulaska u ordinaciju pa našim najmlađima želimo olakšati taj osjećaj i osnažiti njihovo povjerenje u liječnika pedijatra. Nadamo se da će vesela čekaonica u Zaprešiću biti mjesto koje će i djecu i njihove roditelje nasmijati i opustiti prije ulaska u ordinaciju, kao i mjesto na koje će se rado vraćati kad god zatrebaju liječničku pomoć“, pojašnjavaMario Galzina iz tvrtke Salveo.

Zaprešićki pedijatri uz ravnatelja Doma zdravlja s oduševljenjem su prihvatili zamisao o uređenju dječje čekaonice.

„Djeca su oduševljena novim izgledom vesele čekaonice. Čim kroče u osvježeni, šareni prostor otkrivaju pojedinosti maštovitih crteža. Strah od pregleda i bolesti lakše je savladiv ako dijete ima pozitivan stav već pri dolasku u ordinaciju, a iznimno je važna i uloga roditelja koji poput kompasa djetetu trebaju pokazivati pravilne reakcije na životne situacije kao što su reakcije na bol i injekcije. Roditeljima često savjetujemo da djeci unaprijed mirno kažu ako će neki od zahvat biti malo neugodan, kako se djeca ne bi iznenadila i izgubila povjerenje i u njih i u liječnike. Najvažnije je da djeca znaju kako ćemi im mi liječnici pomoći da ozdrave, tu smo radi njih.“, savjetuje ravnatelj zaprešičkog Doma zdravlja Vinko Vučetić, dr.med.spec.radiolog.

čekaonica Zeprešić

Oslikavanje vesele čekaonice dječjeg dispanzera u Zaprešiću vodoperivim, neškodljivim premazima uz uređenje prostora trajalo je ukupno tri tjedna. U tu svrhu angažirana je zidoslikarica Martina Galjan čija je specijalnost upravo maštovito oslikavanje prostora:

„Poziv iz Prospana za oslikavanjem dječje čekaonice me iznimno razveselio. Poneka dječica su već vidjela iscrtane šarene motive kućica, ptičica i oblaka i nisu krila svoje oduševljenje. Čekaonice za liječničke preglede su uglavnom bijele boje koja često djeluje sterilno i prazno, ostavljajući djeci u percepciji prostora dovoljno mjesta za razvijanje strahova od pregleda koji ih čeka. Stoga smo upotrijebili šarene ali umirujuće boje poput zelene boje trave i plave boje neba, uz šarene motive koji mogu razigrati dječju maštu i skrenuti njihove misli od pregleda koji im slijedi. Prema reakcijama mališana Prospan je uspio u ovoj plemenitoj namjeri!“, napominje Galjan.

*****

Osim što će omogućiti opuštenije posjete zaprešićke djece liječniku, Prospan olakšava i najčešće tegobe u dječjoj dobi – kašalj i druge poteškoće vezane uz dišne putove. Prospan je jedini biljni sirup koji ima znanstveno dokazan mehanizam djelovanja na staničnoj razini i ujedno jedini proizvod koji se može koristiti i kod suhog i kod produktivnog kašlja. Djelotvornost i neškodljivost Prospana su i znanstveno dokazani , a kvalitetu su prepoznali i roditelji zbog čijeg je povjerenja Prospan već 15 godina prvi izbor prilikom liječenja kašlja kod djece, ali i kod odraslih.

čekaonica Zeprešić

Foto: Mario Poje