U utorak 20. lipnja 2017. od 9 do 19 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održava se 6. VegeSajam. Cilj VegeSajma jest upoznati građane i turiste s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i proizvoda domaćih proizvođača i dobavljača. Želite li kušati veganske burgere, pašticadu, gulaš, biljne paštete, mlijeko, sirove torte i kolače, nabaviti vegansku hranu za vaše ljubimce ili njegovati svoju kožu blagim biljnim sapunima, posjetite ovogodišnji VegeSajam.

Na 6. VegeSajamu predstavit će se i neki od hrvatskih nositelja V-oznake. V-oznaka jedinstvena je oznaka kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje već dulje od 20 godina. Primarni joj je cilj omogućiti potrošačima jednostavno prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla, kao i mjesta na kojima takve proizvode mogu konzumirati. V-oznaka i u Hrvatskoj postaje sve popularnija i primamljiva rastućem broju proizvođača i svih kupaca.

Iako VegeSajam privlači mnoge građane zanimljivostima, on je ujedno edukativnog karaktera. Najvažniji zdravstveni razlog za bezmesnu prehranu je prevencija raznih oboljenja poput raka, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i pretilosti. Danas svaki drugi građanin Hrvatske umire od kardiovaskularnih bolesti, što se moglo u više od 90 posto slučajeva spriječiti pravilnim načinom prehrane. Također, sve više ljudi iz suosjećanja prema životinjama odbacuju namirnice životinjskog podrijetla, a mnoge potaknu i alarmantni pokazatelji koliko mesna industrija utječe na potrošnju već iscrpljenih prirodnih resursa i na zagađenje okoliša.

Na lipanjskom VegeSajmu sudjelovat će izlagači koji će svojom veganskom ponudom ujedno biti neki od stotinjak izlagača na ovogodišnjem jubilarnom 10. ZeGeVege festivalu koji će se održati 8. i 9. rujna na glavnom zagrebačkome trgu.

Prijatelji životinja pozivaju građane da posjete VegeSajam, otkriju nove ukusne i zdrave biljne proizvode, uživaju u degustacijama i informiraju se o svim prednostima biljne prehrane.

Više informacija može se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Tekst i foto: press