Festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI (od 22. do 27. travnja 2014.) na svom petom izdanju donosi čak četiri besplatne radionice. Uz svakodnevne projekcije na kojima će se prikazivati filmovi pristigli iz cijelog svijeta – na VAFI Senioru radovi odraslih animatora za djecu i na VAFI Junioru – radovi malih i mladih animatora za sve, VAFI ima i niz popratnih sadržaja.

Ruska stop-animacija

Prva tri dana festivala (od 22. do 25. travnja od 15 do 17 sati) radionicu stop animacije vodit će animatori iz ruskog Studija “Da”. Inače, stop animacija je jedan od najstarijih animatorskih tehnika tijekom koje se zaustavljanjem i fotografiranjem stvara privid kretanja stvari koje su inače nepokretne. Ova je radionica namijenjena djeci i mladima od 8 do 15 godina, a broj polaznika je ograničen na 10.

radionice VAFI

Učiti od Bašića

Isto toliko polaznika moći će prisustvovati i Radionici ilustracije koju će 23. i 24. travnja od 15 do 17 sati voditi jedan on najpoznatijih hrvatskih ilustratora nove generacije Zdenko Bašić. Polaznici će od njega naučiti kako napraviti dobru ilustraciju, a radionica je namijenjena djeci od 12 do 18 godina.

Nacrtati strip

VAFI je festival animacije no potiču se sve vrste umjetnosti vezano uz likovno izražavanje pa je tako treća radionica vezana uz devetu umjetnost – strip. Vodit će je Nenad Barinić iz Udruge StripOs 25. i 26. travnja od 15 do 17 sati. Uz radionicu stripa, u istom terminu, održat će se i radionica animacije u raznim tehnikama u sklopu projekta Edit Comics. Vodit će je poznati hrvatski animator Davor Habajec u suradnji sa Filmsko-kreativnim studijem VANIMA. Broj polaznika je i ovdje ograničen na 10, a namijenjena je djeci i mladima od 10 do 15 godina.

radionice VAFI

Foto: press