Ono što je prije dvije godine izgledalo financijski i tehnički teško izvedivo kada je u rujnu 2014. od strane Grada Siska dodijeljen prostor Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u Frankopanskoj ulici broj 5, ipak se polako privodi kraju. Uz pomoć Grada Siska zapušten i runiran neiskorišteni prostor u središtu grada je oživljen, uređen i prilagođen budućim korisnicima.

Grad Sisak je kao vlasnik prostora dao i najveći doprinos ostvarenju projekta Soba čuda, a najveća intervencija bila je u saniranju statike cijelog prostora i uvođenju svih potrebnih priključaka. Tijekom dvije godine intenzivno se radilo na promociji projekta i traženju donatora, senzibilizaciji zajednice za prikupljanje donacija i organizaciju humanitarnih akcija... Pararelno s uređenjem prostora prikupljala su se sredstva i za kupnju opreme za radni kabinet i provođenje terapije senzorne integracije te se vršila edukacija djelatnica za senzorne terapeute. Soba čuda i prije otvorenja ima već jedan veliki rezultat. Uspjela je okupiti i senzibilizirati cjelokupnu zajednicu, potaknuti ih da svatko na svoj način da svoj doprinos...od volonterskog rada do organizacije humanitarnih akcija ili uplate donacija.

Otvorenje Sobe čuda najavljeno je za 2. prosinca 2016. godine u 10 sati. Do tada  predstoji još namještanje opreme koja je kupljena kroz donaciju u sklopu projekta RTL pomaže djeci, izgradnja prilazne rampe za osobe s invaliditetom i uređenje prilagođenog sanitarnog čvora.

Predviđeno je da će prvih 30-ero djece terapiju početi dobivati od siječnja 2017. godine s obzirom na to da će mjesec prosinac biti iskorišten za edukaciju, stručnu praksu djelatnica u bolnici Goljak te izradi procjena koju svako dijete treba proći prije pružanja terapije. Negdje od druge polovice 2017. u terapiju će biti uvršteno još 30 djece s TUR, a u planu je i daljnje prikupljanje donacija za edukaciju još 2 senzorna terapeuta (edukacija jednog terapeuta košta 20000 kn) te bi u dvije smjene u doglednoj budućnosti ovu terapiju moglo primati 100njak djece iz Sisačko-moslavačke županije.

O terapiji senzorne edukacije

Dr. Ayres po čijem programu i djelatnice Udruge prolaze edukaciju opisala je poremećaj senzorne integracije kao "prometni kaos ili gužvu" koji priječe određenim dijelovima mozga da na primjeren način zaprime i obrade senzorne informacije…

Slikovito opisano - djeci s razvojnim teškoćama teško je hodati bez spoticanja ili sudaranja s ljudima ili stvarima, mirno sjediti na stolcu, nogom udariti loptu, voziti bicikl, zavezati vezice na tenisici ili snaći se u prostoru nove škole. Neka djeca pretjerano reagiraju na tihe zvukove poput zujanja klima uređaja, otkucaja sata, pokrivaju uši kod naglih zvukova poput usisavača ili radija, jakog zvuka vjetra i sl. Također se djeca ne odazivaju na svoje ime ili na verbalne upute… izbjegavaju osobe koje nose parfeme, prostore u kojima se kuha, a i sto tako mogu imati jaku potrebu za mirisanjem lakova za nokte, sredstava za čišćenje i sl. Svi se ti problemi pokušavaju riješiti kroz terapiju senzorne integracije. Zato je ona sveprisutnija kao oblik rehabilitacije i sjajno je što će je uskoro djeca moći koristiti i u Sobi čuda u Sisku.

Tekst: Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

Foto:www.uosismz.hr