Upoznajte pravo lice Nine Simone

Ove subote, u sklopu Luftanja uz Mastercard® na zagrebačkom Maksimiru, prikazuje se odličan dokumentarac o slavnoj soul divi, “What Happened, Miss Simone”

Kad je 2015. godine, nakon punih deset godina snimanja, premijerno prikazan dokumentarac "What Happened, Miss Simone", o slavnoj soul pjevačici Nini Simone, malo tko je ostao ravnodušan. Film redateljice Liz Garbus, naime, bez cenzure pokazuje život ove pjevačice specifične boje glasa, njezinu tešku narav, borbu s bipolarnim poremećajem, opsjednutost seksom, sklonost psihičkim slomovima i zlostavljanju, ali i njezinu bol uzrokovanu činjenicom da je i sama bila zlostavljana. Film se bavi i njezinim aktivizmom za ljudska prava, nevjerojatnim glazbenim talentom kao i hrabrosti da sluša svoje srce. O Nini Simone u filmu govore njezini prijatelji, suradnici, ali i članovi obitelji, uključujući i kći Lisu Simone Kelly, koja je ujedno i izvršna producentica filma. "Film donosi sve ono što je trebalo biti rečeno i prikazano o životu moje majke, na način na koji je i ona sama željela i onako kako je htjela da ju pamtimo. Drago mi je da svijet konačno može vidjeti pravu istinu”, otkrila je medijima Lisa Simone Kelly nakon premijere filma.

U filmu se pojavljuje i sama Nina Simone, a film obiluje arhivskim i nikad objavljenim snimkama koje svjedoče o njezinoj nevjerojatnoj glazbenoj karijeri koja je trajala od početka 50-ih godina prošlog stoljeća do 2003. godine, kad je umrla u 70. godini. Tijekom karijere snimila je preko 40 glazbenih albuma, a među njezine nezaboravne hitove ubrajaju se “My Baby Just Cares for Me","I Put a Spell on You", “I Loves You Porgy”, “Feeling Good", "Sinner Man", “To Be Young, Gifted and Black”, “Strange Fruit”, “Ain’t Got No-I Got Life” i “I Want a Little Sugar in My Bowl".

Ako želite doznati više o ovoj posebnoj soul divi, svakako dođite u subotu na najljepši proplanak zagrebačkog Parka Maksimir - Vidikovac, gdje će se u 21 h prikazati film "What happened, Miss Simone". Sam program Luftanja uz Mastercard, u sklopu kojeg se cijelo ljeto na Vidikovcu prikazuju odabrani filmski hitovi i uživa u odličnoj glazbi, ove subote počinje u 19 h i to s koncertom Ivane Giove Radan, koja će sa svojim bendom odati počast Nini Simone.

U nedjelju, 16.9., na istom mjestu čeka vas još jedna filmska projekcija, ovaj put potpuno drukčije tematike – na redu je britanski kriminalistički film "Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške". Riječ je o redateljskom debiju Guya Ritchieja, a film se bavi grupom sitnih kockara i prevaranata koji nastoje isplatiti dug lokalnom gangsterskom bosu. Glavne uloge tumače Jason Statham i Vinnie Jones, a film obiluje živopisnim likovima, crnim humorom te odličnom glazbom temeljenom na britpopu i reggaeu.

 

Tekst i foto: promo

Preporučujemo

Pročitajte i:

piano radionice

Priključite se zabavnim 'Piano radionicama - izvan okvira!' za malene

Glazbena iskustva započinju u najranijoj dobi i to pasivnom glazbenom aktivnošću - slušanjem.

Sanjkaški kup na Cmroku za djecu i mlade do 19 godina

Prijave za sanjkaški kup su započele, ako imate kod kuće male sanjkaše koji uživaju u…

pravila igre UNO

Šokantno otkriće: Jeste li znali da UNO oduvijek igramo potpuno krivo?

UNO je pored 'Čovječe, ne ljuti se', Crnog Petra ili Monopolyja jedna od omiljenih obiteljskih…

Ovaj tjedan magazin Story raskošno daruje svoje čitatelje

Uz redizajniran, osvježen prijelom, s novim i bogatijim sadržajem, posebno snimanim beauty i modnim editorijalima,…