IKEA ravnopravnost spolova

Uoči Dana žena: žene i dalje daleko od ostvarenja pune ravnopravnosti

Gotovo 50 % svjetske populacije čine žene, no žene su i dalje daleko od ostvarenja pune ravnopravnosti u usporedbi s muškarcima. Prema najnovijem izvještaju Global Gender Gap Svjetskog gospodarskog foruma, najveća neravnopravnost žena vidljiva je u političkoj sferi, za kojom slijedi i neravnopravnost na području ekonomije

Za ovakvom statistikom ne zaostaje ni Hrvatska, pa je tako istraživanje koje je provela IKEA u suradnji s Ipsosom krajem 2018. godine pokazalo da je čak 60 % muškaraca u Hrvatskoj svjesno svog privilegiranog statusa na radnom mjestu u odnosu na žene, a 1/5 žena u Hrvatskoj osobno je iskusila diskriminaciju na radnom mjestu.

Ovo istraživanje potvrđuje da se od tvrtki očekuje veliki doprinos u ostvarenju pune ravnopravnosti žena. Više od četvrtine stanovnika u Hrvatskoj smatra kako bi poslodavci promjenom internih pravila trebali doprinijeti rješavanju ili smanjenju neravnopravnosti žena na radnom mjestu.

IKEA ravnopravnost spolova

Samo zajedno možemo donijeti promjenu

Zato je IKEA Hrvatska pokrenula inicijativu oko koje je okupila direktore pojedinih poduzeća u Hrvatskoj. Ovaj savez trenutačno okuplja tvrtke koje zapošljavaju oko 2500 zaposlenika u Hrvatskoj, a cilj je proširiti ga na što veći broj poduzeća koja će razmjenjivati znanja i interne prakse za postizanje rodno ujednačenih radnih okruženja, jednakih plaća za isti rad i jednake zastupljenosti žena i muškaraca na svim pozicijama.

"Vjerujem da smo mi, kao poslovni lideri, odgovorni za stvaranje ravnopravnog radnog okruženja za žene i muškarce u svojim poduzećima. Zato smo pokrenuli osnivanje ovog saveza i želimo da ono postane kotač promjena. Njime želimo inspirirati druge da poduzmu još snažnije korake u prihvaćanju kulture uključivosti u svojim poduzećima. Želimo učiti jedni od drugih kako stvoriti ravnopravnija radna okruženja jer su ona bolja za naše poslovanje, zaposlenike i zaposlenice te društvo u cjelini. Zajedno smo snažniji i možemo imati veći
utjecaj", istaknuo je Stefan Vanoverbeke, direktor IKEA Jugoistočna Europa.

IKEA ravnopravnost spolova

Inicijativa o pokretanju saveza nastala je u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj i uz podršku Veleposlanstva Švedske u Republici Hrvatskoj, a nakon potpisivanja Povelje o raznolikosti, dokumenta kojim se potpisnici obvezuju na provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije u svojim radnim sredinama.

Savezu su se pridružile tvrtke švedskog porijekla u Hrvatskoj, uključujući Tele2, Oriflame, AstraZeneca, ali i neka od najuspješnijih hrvatskih poduzeća, Atlantic Grupa i Coca-Cola HBC Hrvatska.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Bijela roda

Dan voda u ZOO Vrtu uz moto: Čuvajmo pitku vodu!

Svjetski dan voda u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu, 23. ožujka.…

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i poklanjamo vam specijalnu narukvicu s oznakom National Geographic Hrvatska!

National Geographic mnogo je više od časopisa. Stoga upotpunite svoju kolekciju i postanite dio vjerne…

Dan bez mobitela

VIDEO SPOT: Malena Aura uči obitelj kako preživjeti 'Dan bez mobitela'

Uglavnom govorimo o problemu ovisnosti o tehnologiji kod djece, a ustvari bismo prvo trebali govoriti…

Vlak iz davnina

Vlakom iz davnina u svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić

Grad Slavonski Brod poziva na jedinstveno putovanje u čarobni svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić tijekom…