Predstava za djecu i mlade „Ba(j)ke nisu krive“ novi je projekt programa Riječko kazalište mladih „Kamov“ HNK Ivana pl. Zajca, koja imaju dvije premijere odnosno dvije glumačke podjele, u četvrtak i petak 23. i 24. svibnja 2019. u HKD-u na Sušaku.

Tekst Maje Katić režirale su Renata Carola Gatica i Zrinka Kuščević. Predstava govori o svađi bake i unuka koji je nezadovoljan jer svaku večer mora slušati bajke, a radije bi igrao igrice. Zbog toga odvodi baku pred sud gdje ona opravdava vrijednost bajki i poruka koje one nose, poput toga da treba biti pošten, ljubazan, radišan, vedar i dobrodušan. Likovi iz poznatih bajki pojavljuju se kao svjedoci i brane svoj lik i važnost čitanja i pričanja bajki. Svoju stranu priče iznijet će Crvenkapica i vuk, Ivica i Marica te pripadajuća Vještica, Tri praščića, Snjeguljica i sedam patuljaka, te Sedam kozlića.

Predstava „Ba(j)ke nisu krive“ nastala je nakon tromjesečnog pedagoškog rada s djecom, polaznicima dramskog studija Kamov. Djeca, u dobi od 10 do 16 godina, ravnopravno dijele scenu s kazališnim profesionalcima, glumcima HNK Ivana pl. Zajca.

“Osim upoznavanja s glumom, željeli smo polaznicima osvijestiti i važnost čitanja i veselje koje ono donosi, i upravo zato kao temu izabrali sukob bake i unuka; starog i novog; čitanja ili gledanja/igranja igrica. Pitamo se: je li staro, samo zato što je izišlo iz dječje mode, potrebno odbaciti? I je li istina da jedno isključuje drugo? Dok čitaju, djeca razvijaju maštu i samostalno kreiraju vizualne i druge okolnosti neke priče. Dok čitaju, misao slobodno leti i oblikuje likove, predmete, krajolike i njihove boje i oblike, zvukove i mirise, te njihovo značenje. Čitanje smatramo važnom navikom u odgoju djece, ali i važnim temeljem daljnjeg obrazovanja i uspjeha u samoostvarenju svake osobe. Pogotovo prepoznajemo potrebu razgovora o čitanju i pročitanim pričama u današnje vrijeme kad je djeci lakše „pobjeći” pred ekrane televizije ili računala u  pasivnu poziciju promatrača ili konzumenta različitih sadržaja“, riječi su autorice Maje Katić.
unuk-vodi-baku-pred-sud-jer-mu-cita-bajke-a-on-bi-radije-igrao-igrice

Glazbu za predstavu potpisuju Dunja Fajdić i Iva Biondić, koreografkinja je Noemmi Dessardo, dramske pedagoginja Zrinka Kuščević i Nikolina Hrga. Kostimografija i scenografija djelo je studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci pod mentorstvom Barbare Bourek i Stefana Katunara.

Uz glasove naratora Aleksandre Stojaković Olenjuk i Edija Ćelića, na pozornici će se naći:

Dean Krivačić i Igor Vlajnić koji će alternirati u ulozi Sudca, Zrinka Kušević i Karla Šoštarić u ulozi Bake, a u ostalim ulogama će, u alternacijama, nastupiti mladi polaznici „Kamova“: Tarik Žižak, Luka Babić, Ilina Lukić, Dora Smokrović, Leon Kreso, Erik Černeka, Jan Jokić, Duje Vujević, Nika Carević, Ema Seifert, Leon Hasančević Matijašić, Vanja Paulić, Matea Blažević, Iva Mačinković, Nuria Ricken, Antonio Valenčić, Dora Katalinić, LucijaPedić, Nina Berdik, Petra Polić, Mia Lukić, Nina Abramović Dimec, Karlo Agoli, Ema Sacchi, Leda Vujnović, Jana Mileusnić, Toni Torbarac, Iva Ukalović, Nika Miculinić, Lora Matijašić, Dan Kabalin i. Matija Danijel Žugaj.

unuk-vodi-baku-pred-sud-jer-mu-cita-bajke-a-on-bi-radije-igrao-igrice

Tekst i foto: press