Od 10. do 14. listopada održava se Ambienta, 45. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. U sklopu ovogodišnjeg sajma na visoko rangiranoj dizajnerskoj manifestaciji prvi puta se predstavio i Centar za rehabilitaciju Zagreb sa radovima korisnika centra. Centar za rehabilitaciju Zagreb, sjedište Orlovac je ustanova socijalne skrbi koja radi sa odraslim osobama s intelektualnim teškoćama koji izrađuju unikatne uporabne tekstilne i keramičke predmete kao i rasvjetna tijela. Orlovac je prvi centar koji sudjeluje na ovakav način u poslovnom smislu, te koji zagovaraja ideju socijalnog poduzetništva kroz likovnost i dizajn u radu s osobama s intelektualnim teškoćama.

Cilj ovakvog izlaganja jest prezentacija kvalitete rada i umjetničkih talenata kod osoba sa intelektualnim teškoćama. Korisnici su uključeni u cijeli proces stvaranja, od samog idejnog začetka – crteža, do finalizacije proizvoda te se na taj način promiče neovisnost i autonomija korisnika. Želja je pronaći i mjesto za njih na tržištu koje bi unaprijedilo samu proizvodnju, te na taj način osigurati korisnicima izvor prihoda koji bi im zasigurno poboljšao kvalitetu života.

Umjetnost poprima različite forme, povezuje i ruši prepreke te prelazi sve granice, bilo stvarne ili imaginarne, a dokaz tome možete vidjeti u paviljonu 8 Zagrebačkog Velesajma.

Podršku projektu i prvom predstavljanju u javnosti dale su i brojne poznate osobe iz javnog i poslovnog života poput Nataše Janjić, Ane Maras Harmander, Larise Navojec, Irine Čulinović i drugih.

U sklopu Ambiente, Centar za rehabilitaciju Zagreb, predstavio unikatne dizajnerske radove

Foto: Igor Šoban

Tekst: press