Unicef-ova društvena igra „Čovječe, ispravi se!“ u knjižnicama diljem Hrvatske

Trećina osnovnoškolaca nije upoznata sa svojim pravima, a igra 'Čovječe ispravi se" koja se upravo distribuira po svim knjižnicama naše zemlje, pomoći će im da se o tome informiraju na zabavan način!

Čak jedna trećina djece osnovnoškolske dobi nikad nije čula za dječja prava, ostali ponešto, a najmanje o poštivanju dječjih prava znaju djeca između sedam i 10 godina, pokazalo je istraživanje koje je za UNICEF 2014. godine provela agencija Ipsos Puls. Istraživanje je pokazalo i da djeca slabo sudjeluju u donošenju odluka koje se njih tiču. Čak 75 posto djece je reklo da se prilikom donošenja odluka u školi njih ne pita za mišljenje. Još ih se manje pita za odluke koje ih se tiču u njihovim zajednicama. Ako se djecu i traži neko mišljenje, uglavnom se radi o biranju "predsjednika" razreda.

Zbog toga je UNICEF nakon računalne igre "Čovječe ispravi se" koju je dosad odigralo 1500 djece, napravio i društvenu igru koju je poklonio svim knjižnicama u Hrvatskoj koje imaju dječje odjele. Na adresu svake od 220 knjižnica ovih dana stižu po dva primjerka zanimljive društvene igre uz koju će djeca na zabavan način učiti koja su njihova prava i kako ih mogu ostvariti. Igrajući ovu igru, djeca će otkriti zašto su prava jako važna, što su potrebe, a što želje, kakva sve prava postoje i još puno toga. Ono što nauče u igri, moći će primijeniti u životu.

Igra sadrži igraću ploču s 55 polja, 48 kartica s pitanjima o dječjim pravima, 8 kartica s dječjim pravima, 4 figurice za pomicanje po poljima, 1 kockicu za određivanje pomaka figurica i UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta. Upravo je 25 godina Konvencije bio i povod za izradu igre koju su sa svojom djecom među prvima isprobale UNICEF-ove ambasadorice Bojana Gregorić Vjezović i Maja Vučić, kao i hokejaši Medveščaka Dario Kostović i Mark Owuya.

CIS_2

Igru je ilustracijama opremio nagrađivani ilustrator i grafički dizajner Vedran Klemens.

Računalna verzija igre "Čovječe, ispravi se!" dostupna je na http://covjeceispravise.unicef.hr/

Tekst i foto: UNICEF

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Humanitarna utrka za bolje uvjete u hrvatskim rodilištima

Cilj treće humanitarne utrke Mliječna staza je prikupljanje…

Hrabri telefon započeo kampanju 'Dijete ili počinitelj?'

Na II. međunarodnoj bienalnoj konferenciji o STOP programu…

Pročitajte i:

12. ZeGeVege festival održivog življenja

Prijatelji životinja organiziraju veganski festival o načinu života kojim se pri korištenju prirodnih resursa ne…

Bučnica Fest 2019.

Taman kako prolazi ljeto, razni festivali nas otvoreno žele udebljati pod svaku cijenu. Evo jednog…

Postanite član/ pretplatnik National Geographic Hrvatska

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i poklanjamo vam bambusom obložen spremnik za piće s…

IKEA već punih pet godina u Hrvatskoj!

Donosimo popis najprodavanijih proizvoda u trgovačkom lancu IKEA tijekom proteklih pet godina. Jeste li i…