UNICEF organizira pomoć za izbjeglu djecu

Zbog sve većeg broja izbjeglica koje pristižu u Hrvatsku, a među kojima su stotine djece, UNICEF u suradnji sa Crvenim križem te provedbenim partnerima na terenu pokreće aktivnosti za pomoć djeci i njihovim obiteljima

Na terenu će uspostaviti tri "mjesta za djecu" u kojima će djeci biti pružena psihosocijalna pomoć te organizirane rekreativne aktivnosti. "Mjesta za djecu" bit će organizirana, ovisno o potrebama, u UNICEF-ovim šatorima pokraj prihvatnih centara ili u samim prihvatnim centrima. Uz to, UNICEF će podržati patronažnu skrb za trudnice i majke s najmlađom djecu te raditi na obuci djelatnika koji mogu pružati podršku djeci i majkama. UNICEF je također za majke i djecu pripremio letke o prehrani i sigurnosti na arapskom i turskom jeziku, koje distribuira u suradnji s partnerima. Uz letke za izbjeglu djecu i njihove obitelji, UNICEF je za stručnjake koji će raditi s djecom pripremio alate za bolju skrb o izbjegloj djeci: minimalne standarde zaštite djece u ovoj situaciji te Upitnik za brzu procjenu potreba izbjegle djece.

"Djeca koja ulaze u našu zemlju prošla su pakao rata, traumatizirana su i iscrpljena nakon duga puta, te im je potrebno pružiti pomoć i zaštitu. Pratimo potrebe na terenu, i u skladu s njima spremni smo podržati napore Vlade Republike Hrvatske kroz uspostavu "mjesta za djecu", gdje će se djeca moći igrati, družiti i učiti, drugim riječima, vratiti se u djetinjstvo", poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

U izbjegličkoj krizi koja je zahvatila Europu djeca i žene čine trećinu svih tražitelja azila, a svaki je četvrti tražitelj azila dijete. Zbog golema stresa koji prati majke i trudnice, one trebaju dodatnu podršku. UNICEF poziva građane da pomognu izbjegloj djeci u Hrvatskoj donacijom na račun HR9223600001501092532, poziv na broj: 15698-01 ili putem interneta http://www.unicef.hr/donirajte.

Tekst: www.sensaklub.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Volontirajte na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019.

UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza 2019. za…

Humanitarna utrka za bolje uvjete u hrvatskim rodilištima

Cilj treće humanitarne utrke Mliječna staza je prikupljanje…

Pročitajte i:

Plesna haljina žutog maslačka u ZKL-u

Zagrebačkom kazalištu lutaka velika je čast predstaviti novu premijeru, koja će se održati u petak…

Kamo za vikend? Na Elle Boutique gdje vas očekuje 100% hrvatski dizajn

Samo ove subote, 16. studenoga, i u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu najbolji…

Sinkovići objavili: Male crvene pande zvat će se Dudek i Regica

Četveromjesečni blizanci crvenih pandi iz Zoološkog vrta grada Zagreba dobili su imena Dudek i Regica.…

Nagrađeni 'Posteri' mira izražavaju dječju empatiju i ljubav

Djeca iz više od 180 zemalja u svijetu, ali i iz cijele Hrvatske, svojim likovnim…